Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 289/2019, Środa 16 października 2019 r., Gawła i Ambrożego
Opublikowano
Dla zdrowia, dla smaku. Czosnek niedźwiedzi
Podobnie jak czosnek pospolity może być wykorzystywany jako roślina przyprawowa i lecznicza. W przeciwieństwie do niego nie ma formy charakterystycznych ząbków – moc kryje się w zielonych liściach. Czym się wyróżnia czosnek niedźwiedzi i kiedy warto mieć go pod ręką?
Kanapki z świeżym czosnkiem niedźwiedzim - leśną nowalijką i sezonowym przysmakiem pełnym witamin i cennych składników.


To aromatyczne ziele obfituje w witaminy C, A i E, istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki (m.in. sporo dobrze przyswajalnego żelaza) oraz wiele innych wartościowych substancji – związki o działaniu antybiotycznym, flawonidy, saponiny, bogaty zestaw enzymów i aminokwasów.



Czosnek silny jak niedźwiedź

Legenda głosi, że roślina ta miała zaspokajać pierwszy głód budzących się z zimowego snu niedźwiedzi. Ponoć po takim posiłku zwierzę nabierało sił i szybko wracało do aktywności. Stąd nazwa – czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum). Za te właściwości cenili go starożytni Germanie, Celtowie, Rzymianie oraz dawni Słowianie, którzy ziele spożywali głównie w czasie przednówka. Nazywany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic od stuleci traktowany był jak antidotum na różne dolegliwości oraz roślina dostarczająca wielu witamin. W medycynie ludowej stosowany jako uniwersalny lek przy dolegliwościach ze strony układu oddechowego i trawiennego, przewlekłych chorobach skóry, trudno gojących się ranach miał dodawać choremu sił. W okresach epidemii dżumy, cholery czy tyfusu zdawał ponoć egzamin jako środek zapobiegawczy.

Współcześni uczeni potwierdzają wiele z tych obserwacji. Przypisują mu m.in. korzystny wpływ na serce i układ krążenia. Badania pokazały, że czosnek niedźwiedzi zapobiega sklejaniu się płytek krwi i poprawia jej cyrkulację. Pomaga przy miażdżycy, a poprawiając płynność krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepicy. Ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit i może być wykorzystywany do jej regeneracji po kuracjach antybiotykowych. Działa bakterio-, wiruso- i grzybobójczo, jest skuteczną bronią przeciw pasożytom układu pokarmowego. Podobnie jak tradycyjny czosnek przyśpiesza i nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit, a tym samym zapobiega powstawaniu wzdęć.

To może cię zainteresować: Zgrany duet: czosnek i cebula

Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko w lasach całej Europy i niektórych rejonach Azji. W Polsce można go spotkać m.in. w Bieszczadach, Puszczy Kampinoskiej, Białowieskiej i w okolicach Sandomierza. Od 2004 roku jest w naszym kraju objęty częściową ochroną gatunkową, dlatego bez specjalnego zezwolenia nie wolno go pozyskiwać z terenów leśnych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go kupować w postaci już przygotowanej do spożycia, a nawet uprawiać samodzielnie.

Wiosenny superfood


Jako jedno z pierwszych ziół, które jest do dyspozycji wiosną, czosnek niedźwiedzi doskonale nadaje się do oczyszczającej i odżywczej kuracji. Działa moczopędnie, pobudza przemianę materii, wzmacnia organizm i zwiększa apetyt. Jest zatem idealnym środkiem, aby po długiej zimie powrócić do formy.

Czosnek niedźwiedzi pachnie jak klasyczny czosnek, ale w smaku jest bardziej subtelny i słodkawy. Jadalne są wszystkie części rośliny, jednak najczęściej wykorzystuje się świeże liście.

Młode i aromatyczne są doskonałym dodatkiem do sałatek i twarożków, wszelkich past kanapkowych i makaronów.  Starsze, nieco twardsze i łagodniejsze w smaku, sprawdzą się jako dodatek do: zup, sosów, dań mięsnych, rybnych i warzywnych.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 42/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium