Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Opublikowano
Zgrany duet: czosnek i cebula
Nie ma chyba osoby, która nie słyszałaby o właściwościach zdrowotnych czosnku i cebuli. Te dwie rośliny są absolutnymi liderami w świecie medycyny naturalnej. Potrafią nie tylko przeciwdziałać rozwijającej się chorobie, ale również pomagają, kiedy ta się już pojawi.
Obydwie rośliny są silnymi naturalnymi antybiotykami.
Co jeszcze warto o nich wiedzieć, w czym mogą być pomocne i dlaczego warto je włączyć do codziennej diety?

Czosnek

Pomimo specyficznego i intensywnego zapachu cieszy się w Polsce bardzo dużą popularnością. Nic dziwnego, swoim składem przypomina prawdziwą domową apteczkę. W czosnku znajdziemy m.in. związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, witaminy B1, B2, PP, C oraz prowitaminę A, sole mineralne, takie jak wapń, magnez i potas oraz rzadkie mikroelementy. Warto wiedzieć, że najcenniejsze są jednak w czosnku olejki eteryczne. 

Najlepiej jeść czosnek surowy, wyciśnięty np. do białego sera. Włączony do codziennej diety będzie pomocny w poprawie elastyczności ścian naczyń krwionośnych. Czosnek wpływa także pozytywnie na układ trawienny. Zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych wzdęć. Skutecznie obniża również ciśnienie krwi. W okresie jesienno-zimowym może być przydatny do walki z infekcjami. Wspomniane wcześniej olejki eteryczne skutecznie hamują rozwój bakterii. Badania potwierdzają również, że czosnek ma właściwości antynowotworowe. Zawarte w czosnku antyutleniacze opóźniają proces starzenia naszej skóry.

Cebula

Podobnie jak czosnek charakteryzuje się silnym zapachem i intensywnym smakiem. Jest łatwo dostępnym warzywem z bogatym składem, o wielu przydatnych właściwościach. W cebuli znajdziemy m.in. glikozydy, a także składniki mineralne (siarkę, żelazo, potas, fluor i wapń), witaminy A, C, E, i B oraz flawonoidy o działaniu moczopędnym. Działanie cebuli jest niemal identyczne, jak działanie czosnku. Obydwie rośliny są silnymi naturalnymi antybiotykami.

Cebula podobnie jak czosnek może być przydatna w walce z nowotworami. Naukowcy ze Szwajcarii i Włoch przekonują, że u osób spożywających regularnie to warzywo ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest niższe. Cebula rozrzedza również krew, zapobiega więc zakrzepom i nadciśnieniu. Obniża poziom złego cholesterolu. Surowa cebula lub uduszona na wodzie może być przydatna przy zaparciach oraz gdy chcemy poprawić trawienie.

Zarówno czosnek, jak i cebula nie są wskazane u osób cierpiących na ostre dolegliwości wątroby oraz woreczka żółciowego.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium