Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 341/2016, Wtorek 6 grudnia 2016 r., Mikołaja i Emiliana
Opublikowano
Oczyść swój organizm
Za nami okres świątecznego obżarstwa. Warto pomyśleć o oczyszczeniu organizmu. Nie każdy wie, że organizm w ciągu roku gromadzi około 2 kilogramów toksyn. Początek roku może być więc idealną okazją do tego, by zadbać o lepsze zdrowie i samopoczucie. Domowy detoks wcale nie oznacza głodówki. Chodzi o to, by do menu wprowadzić kilka cennych owoców i warzyw. Detoksykacyjne właściwości mają m.in. awokado, kapusta, cytryna, grejpfrut, czosnek, brokuły czy żurawina.

Awokado


W swoim składzie zawiera nie tylko witaminy i minerały, ale również glutanion, który neutralizuje wolne rodniki i oczyszcza ciało z pestycydów. Dodatkowo zawiera zdrowe dla naszego organizmu tłuszcze, które wspomagają pracę serca.

Kapusta


Zima to idealny moment na to, by sięgnąć po kapustę. Naukowcy uważają, że to właśnie to warzywo znajduje się w pierwszej dziesiątce najbardziej skutecznych leczniczo roślin. Oprócz tego, że zawiera cenne składniki pokarmowe i błonnik, działa na nasz organizm detoksykująco. Dzięki zawartości siarki pomaga pozbyć się z organizmu zanieczyszczeń i toksyn. Działanie oczyszczające ma również sok z kiszonej kapusty.

Cytryna


Wzmacnia odporność, przeciwdziała miażdżycy i nadciśnieniu, a także oczyszcza nasz organizm. To tylko niektóre zalety cytryny. Regularne spożycie wzmacnia syntezę kolagenu oraz przyśpiesza regenerację skóry. Najlepiej pić cytrynę z dodatkiem przegotowanej wody na czczo, przed śniadaniem. Taki napój oczyszcza jelita z resztek pokarmu oraz uwalnia z toksyn wątrobę.




Grejpfrut


Polecany szczególnie tym, którzy chcą naturalnie przyśpieszyć przemianę materii oraz wspomóc procesy trawienia. Aby oczyścić organizm grejpfrutem, należy jeść świeże owoce lub pić świeżo wyciśnięty sok.


Czosnek


Podobnie jak kapusta zawiera siarkę, która ma właściwości odtruwające. Dodatkowo spożywanie czosnku wspomaga produkcję enzymów trawiennych w wątrobie.


Brokuły


Wprowadzenie do swojego jadłospisu tego warzywa skutecznie oczyści naczynia krwionośne ze złogów tłuszczu i cholesterolu. Brokuły, podobnie jak kapusta i czosnek, zawierają siatkę, która wspomaga odtruwanie wątroby.


Żurawina


Najczęściej stosuje się ją przy leczeniu infekcji dróg moczowych. Warto jednak wiedzieć, że żurawina wzmacnia także zęby, dziąsła i chroni przed wrzodami. Dodatkowo regularne spożywanie żurawiny odtruwa organizm i ułatwia pozbycie się zalegających w nim toksyn.

Warto również pamiętać o piciu minimum 2 litrów wody mineralnej dziennie. W detoksykacji pomogą też: zielona herbata, kasza jaglana, natka pietruszki oraz jabłka.

1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
Kasia27 188.122.3.91 05.02.2016

Oczyszczanie organizmu jest niezwykle ważne. Na tej stronie http://dietoteczka.pl znalazłem dużo fajnych porad żywieniowych i dietetycznych. 


nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę