Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Opublikowano
Zielnik domowy: cząber
Cząber ogrodowy (dzięcielina, fasolowe ziele, pieprzyk) to jednoroczna roślina przyprawowa i lecznicza. Obejmuje około 30 odmiennych gatunków, z których dwa najpopularniejsze to cząber letni (ogrodowy, Satureja hortensis) i cząber zimowy (górski, Satureja montana).
Cząber ogrodowy.
Kwitnie od czerwca do września, dorasta do ok. 20-30 cm, ma zdrewniałą łodygę i liście o charakterystycznym, przyjemnym zapachu. Dodany do potraw doskonale podbija ich smak i aromat, a przy tym wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, wspomaga trawienie. Jak uprawiać cząber na kuchennym parapecie?

Stanowisko i podłoże


Do uprawy cząbru najlepiej wybrać miejsce dobrze nasłonecznione – okno od południa lub wschodu, stanowisko na balkonie lub tarasie powinno być również osłonięte od wiatru.
Niedobór słońca spowoduje, że pędy i liście będą nadmiernie wyciągnięte i blade, a w efekcie mniej aromatyczne i gorzkawe. Oprócz słońca do prawidłowego wzrostu roślina potrzebuje dobrze przepuszczalnej i niezbyt żyznej gleby – może to być uniwersalna ziemia do kwiatów wymieszana pół na pół z gruboziarnistym piaskiem.

MIĘTA
  |   Z  CYKLU  ZIELNIK   DOMOWY   |    BAZYLIA

Termin wysiewu

 

Cząber do pojemników możemy wysiewać praktycznie przez cały rok (w ogrodzie najlepszym terminem jest przełom marca i kwietnia). Nasiona w glebie umieszczamy płytko, przykrywając cienką warstwą ziemi. Do czasu zakiełkowania pojemniki powinny się znajdować w cieple (ok. 20 st. C).

 

Podlewanie, zasilanie, pielęgnacja

 

Cząber nie jest wymagający. Podlewamy go umiarkowanie (dobrze znosi okresowe susze), na ogół nie nawozimy – jeśli zachodzi taka potrzeba raz w tygodniu stosujemy płynny nawóz uniwersalny. Nie wymaga także specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. 

Cząber (satureja montana).



Zbiór, suszenie, zastosowanie

 

Zbiór cząbru przeprowadzamy w czerwcu i lipcu. Liście rozkładamy na papierze lub sitku i suszymy w temperaturze do 35 st. C, po wyschnięciu przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Stosujemy przede wszystkim do potraw tłustych i ciężkostrawnych, mięsnych farszów, zawiesistych sosów; grzybów, fasoli, soczewicy, wędlin, serów. 




tagi: zielnik domowy, uprawa ziół, cząber, ogród i działka
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium