Życie Podkarpackie nr 25/2017 Życie Podkarpackie nr 25/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 178/2017, Wtorek 27 czerwca 2017 r., Marii i Władysława
Opublikowano
Zielnik domowy: mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa (łac. mentha piperita) to jedno z najpopularniejszych ziół w domowych apteczkach i ogródkach. Jej niesamowity aromat, działanie prozdrowotne i niezaprzeczalne walory dekoracyjne sprawiają, że coraz popularniejsza staje się jej uprawa na balkonie czy kuchennym parapecie.

Sezonowo albo na wiele lat


Choć mięta zaliczana jest do roślin wieloletnich i może być wysiewana z nasion (najlepiej na początku wiosny), to najczęściej decydujemy się na zakup w pełni ukształtowanych sadzonek, które uprawiamy przez jeden sezon. Tu sprawa jest prosta – roślina nie wymaga nawożenia ani szczególnej troski o bryłę korzeniową, która lubi się nadmiernie rozrastać. Przy uprawie wieloletniej musimy pamiętać o tym, że przed zimą nadziemna część rośliny zamiera. To proces całkowicie naturalny. Nowych pędów możemy się spodziewać dopiero wiosną. W tym czasie sadzonkę przechowujemy w chłodnym i jasnym miejscu, nie zapominamy o podlewaniu (raz na jakiś czas).

Uprawa i pielęgnacja


Mięta lubi słońce, ale z umiarem. Najlepiej rośnie w miejscach półcienistych: na oknach czy balkonach od strony północnej, zachodniej lub wschodniej. Dobrze czuje się w glebie wapiennej – zakupione podłoże dobrze jest przemieszać z piaskiem lub gliną. Aby nie dopuścić do przesuszenia delikatnych korzeni i zamierania rośliny, należy ją regularnie podlewać.Podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie mokre. Jeśli zdecydujemy się na dokarmianie naszej roślinki, pamiętajmy, aby nawóz był mocno rozcieńczony.

Z zabiegów pielęgnacyjnych ważne jest regularne przycinanie nowych pędów mięty oraz usuwanie pojawiających się kwiatostanów (kwitnienie przypada na czerwiec i lipiec) – nasz okaz będzie się wówczas lepiej rozkrzewiał, uzyskamy pełnię aromatu. 

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Najlepszą pizzę w Przemyślu jadam w...
  • Biesiadowo
  • Cafe Pizzy
  • Cafe Żaczek
  • Cuda Wiankach
  • Da Grasso
  • Fasto Pizzy
  • Galicyjskiej
  • La Bambie
  • La Coście
  • Mamma Mii
  • Marghericie
  • Piąte przez dziesiąte
  • Piramidzie
  • Pizzerii nad Sanem
  • Pizzy Hit
  • Ramzesie
  • Tuniu Pizzy
  • Innej
nr 25/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium