Życie Podkarpackie nr 07/2017 Życie Podkarpackie nr 07/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 51/2017, Poniedziałek 20 lutego 2017 r., Leona i Ludomiła
Opublikowano
Przechowywanie warzyw przez zimę
Menu bogate w świeże warzywa nawet zimą? Tak! Odpowiednio przechowywane zachowają wszystkie składniki odżywcze. Oto kilka przydatnych wskazówek.


Co przechowywać?


Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, por, chrzan możemy przechowywać przez całą zimę. Paprykę, ogórki, pomidory, kabaczki, bakłażany, cukinie, kalafiory, brokuły, bób, kalarepę, fasolkę szparagową, rzodkiewkę, szparagi, kapustę pekińską możemy przechowywać nie dłużej niż kilkanaście dni. Zaledwie kilka dni przechowywania przetrwają warzywa liściowe, m.in. różne odmiany sałaty, szpinak, cykoria, czy natki warzyw. 


Odpowiednie warunki

Idealna temperatura powinna być stała i oscylować w granicach 0 st. C. Optymalna wilgotność powietrza zależy od rodzaju warzyw.
 Cebula i czosnek wymagają niskiej wilgotności, dlatego przechowujmy je w miejscach przewiewnych i suchych (np. na strychu w temp 1 – 7 st. C), ułożone w skrzynkach, na macie słomianej lub powieszone w wiankach.
 Warzywa korzeniowe potrzebują większej wilgotności, jaką zapewni im np. piwnica czy kopiec oraz temperatury w granicach od 1 do 4 st. C. W piwnicy kapustę układamy luzem, marchew i pietruszkę umieszczamy w skrzynkach, a ziemniaki czy buraki w przewiewnych workach.
 W kopcach kapustę i buraki umieszczamy na głębokości 30 cm, marchew, pietruszkę, seler  głębiej – ok. 60 cm pod ziemią. Warzywa przysypujemy kolejno warstwą piasku, ziemi (15 cm) i słomy (25 cm). Kopiec zabezpieczamy ziemią. 


Zaplanuj następny sezon

Większość uprawianych w Polsce gatunków buraków, selerów czy pietruszki ma podobną trwałość przechowalniczą. W przypadku innych warzyw jest ona uzależniona od odmiany. Spośród marchwi najlepiej wybrać odmiany: Perfekcja, Vita Longa, Flacoro. Spośród cebul sprawdzą się: Armstrong F1, Wolska i Sochaczewska. Polecane odmiany kapusty to m.in. odporne na pękanie, np. Langedijker HOR, Aros F1.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 07/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium