Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Opublikowano
Imbir i cynamon w roli głównej
Jesień i zima to czas, kiedy chętnie sięgamy po rozgrzewające dania, napoje i przyprawy. To właśnie w tym okresie najczęściej przypominamy sobie o imbirze i cynamonie. Dodatek tych dwóch niesamowitych przypraw sprawia, że każde danie i napój jest prawdziwą esencją zdrowia. Intensywny aromat imbiru orzeźwia potrawy i nadaje im lekko cytrusowej nuty, a cynamon dodaje im korzennego posmaku.

IMBIR


To roślina lecznicza. Regularne stosowanie wspomaga leczenie wielu chorób oraz pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki olejkom eterycznym imbir pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego i skutecznie ułatwia trawienie. Imbir łagodzi także bóle miesiączkowe oraz mdłości.

Działa również przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację, polepsza krążenie krwi oraz leczy przeziębienia. Świeży korzeń imbiru najlepiej przechowywać w lodówce. Z kolei imbir w proszku powinien być zużyty stosunkowo szybko, ponieważ łatwo wietrzeje. W kuchni polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.


CYNAMON


Najczęściej kojarzy się z piernikiem, szarlotką i świętami. W naszym menu powinien jednak gościć znacznie częściej. W składzie cynamonu znajdziemy m.in. wapń, magnez i żelazo. 

Według badań jego regularne spożycie dodaje energii, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Cynamon usprawnia również dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. Przyprawa idealnie nadaje się do koktajli, ciast, dań głównych oraz deserów.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium