Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Opublikowano
Te przyprawy Cię rozgrzeją!
Koc, gorąca herbata i ciepłe skarpety to nie jedyne sposoby na to, by rozgrzać się zimą. Dobrą i sprawdzoną metodą na podniesienie temperatury naszego ciała są przyprawy. Można je dodawać do herbaty, kawy, sosów, dań głównych czy zup. Przyprawy sprawią również, że nasze jedzenie nabierze wyrazistego smaku i aromatu.
Chili, imbir, kardamon, goździki, cynamon, kolendra a nawet chrzan – podnoszą smak potraw, są aromatycznym dodatkiem do napojów, rozgrzeją cię w największy mróz! Działanie rozgrzewające mają również: czosnek, kurkuma, majeranek, kminek, pieprz czarny oraz gorczyca.

Imbir



Ma ostry lekko cytrynowy smak. Świetnie ogrzeje wychłodzony organizm, poprawi krążenie oraz wspomoże naszą odporność. Imbir pasuje do herbaty, koktajli, sosów, deserów oraz mięs. Najlepiej kupić cały korzeń i ścierać niewielką ilość.

Kolendra

Zawiera dużo cennych składników odżywczych, a dodatkowo podnosi ciśnienie krwi. Ma również działanie przeciwzapalne, dlatego pomaga redukować gorączkę. Jest cennym źródłem witaminy C. Kolendrę dodajemy pod sam koniec gotowania i pieczenia. Zbyt wysoka temperatura niszczy jej walory zdrowotne i smakowe. Świetnie komponuje się w towarzystwie świeżych pomidorów, koziego sera, zup, mleka kokosowego oraz dań z ryżem.


Cynamon


Jest jedną z tych przypraw, którą albo się kocha, albo nienawidzi. Ma korzenny aromat i ostry smak. Cynamon świetnie rozgrzewa, a dodatkowo ma właściwości przeciwzapalne. Podobnie jak imbir poprawia odporność organizmu. Świetnie smakuje z herbatą, kawą, deserami oraz jako dodatek do koktajli i wina.



Pieprz Cayenne (chili)


Niekwestionowany król wśród przypraw silnie rozgrzewających. Ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Przyśpiesza przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, a dodatkowo ma lekkie działanie przeciwbólowe. Nadaje się do wielu potraw. Świetnie pasuje do dań z mięs, sosów oraz zup. Warto go dodać również do gorącej czekolady.


Goździki


Niewątpliwie wielu osobom przyprawa ta kojarzy się głównie z jesienią i zimą. Podobnie jak cynamon ma korzenny smak i aromat. Działa rozgrzewająco i przeciwbólowo. Goździki świetnie pasują do dań na słodko. Warto dodawać je do ciast, kompotów, deserów, ale również do dań mięsnych, a nawet kawy.

Kardamon

W krajach azjatyckich używany jako przyprawa o działaniu leczniczym. Wspomaga trawienie, rozgrzewa oraz pomaga przy zaparciach. Występuje w dwóch odmianach: zielonej i czarnej. Ma lekko cytrynowy smak. Dodawany najczęściej do potraw w stylu indyjskim. Można go również stosować do dań z drobiu, grzanego wina oraz kawy.



Chrzan


Najlepiej używać świeżo startego. Jest bardzo ostry, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. Chrzan używany był w kuchni polskiej od bardzo dawna. Dobrze pasuje do dań ciężkostrawnych. Idealnie komponuje się np. z barszczem białym, mięsem, jajkami oraz jako dodatek do sosów. Ma działanie silnie rozgrzewające.
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium