Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 342/2016, Środa 7 grudnia 2016 r., Marcina i Ambrożego
Opublikowano
Usuwamy wilki, czyli sezonowe cięcie drzew owocowych
W okresie letnim na drzewach owocowych pojawiają się tzw. wilki – dzikie pędy, które nie kwitną i nie owocują, a jedynie obrastają w liście, okradając dojrzewające owoce ze światła i substancji odżywczych. To nie pozostaje bez wpływu na wielkość, wybarwienie i smak owoców. Chcąc zebrać obfity i smaczny plon musimy wilki w porę usunąć.

Wilki (także: dziczki) to młode, długie i silne pędy, które wyrastają na grubych konarach z oczek śpiących. W większości są niekorzystne dla wielkości plonu. Rosną pionowo ku górze i szybko zagęszczają koronę drzewa. Utrudniając światłu dostęp do wnętrza korony zakłócają rozwój roślin i sprawiają, że owocowanie jest mniej wydajne.

Generalna zasada mówi, że usuwamy nawet 90 proc. wilków, wycinając lub wykręcając je tuż u nasady. Wybieramy pędy znajdujące się w środku i na szczycie korony drzewa oraz takie, których długość przekracza 40 cm. Pędy na obwodzie korony, krótsze oraz rosnące łukowato, poziomo lub skośnie w większości zostawiamy, gdyż mogą one zawiązywać pąki kwiatowe i owocować. Stanowią doskonałą rezerwę dla przyszłorocznego odnowienia korony drzewa. Pamiętajmy, aby ranę po cięciu zabezpieczyć maścią ogrodniczą lub choćby farbą emulsyjną z dodatkiem środka grzybobójczego.

Zabieg przeprowadzamy najpóźniej na 3 tygodnie przed planowanym zbiorem owoców – chodzi o to, by miały jeszcze czas pięknie wybarwić się na słońcu. Jeśli cięcie wykonamy prawidłowo, możemy spodziewać się lepszego zawiązywania owoców w następnych latach, czeka nas również mniej pracy podczas wiosennego przycinania.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium