Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Zupa ziemniaczano-chrzanowa
powrót do listy
Zupa ziemniaczano-chrzanowa
Życie poleca

Zupa ziemniaczano-chrzanowa

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Ziemniaki są tanie, zdrowie i pożywne. W naszym codziennym pożywieniu niezastąpione, podobnie jak chleb. Proponuję orzeźwiającą a zarazem sycącą zupę ziemniaczaną z dodatkiem chrzanu. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jest naprawdę pyszna.
Składniki
  • 70 dag ziemniaków
  • l,5 l bulionu warzywnego
  • l cebula
  • 2 czubate łyżki chrzanu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek do smaku
  • l łyżka masła
Przygotowanie
Ziemniaki pokroić w kostkę i dusić na maśle w dużym garnku przez około 10 minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę i dusić jeszcze 5 minut. Potem zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Dodać majeranek według uznania oraz sól i pieprz. Gotować następne 15 minut. Gdy ziemniaki są już miękkie, mogą być nawet rozgotowane, dodać wymieszany ze śmietaną i odrobiną soli chrzan. Gotować chwilę i na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podobne przepisy:
Zupa z cykorii
Zupa z cykorii Cykoria jest warzywem, które posiada duże walory odżywcze. Ma dużą zawartość s ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Rozgrzewająca zupa z dyni
Rozgrzewająca zupa z dyni Idealna na długie jesienne i zimowe wieczory. Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy