Życie Podkarpackie nr 32/2020 Życie Podkarpackie nr 32/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 225/2020, Środa 12 sierpnia 2020 r., Klary i Hilarego
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Zupa z cykorii
powrót do listy
Zupa z cykorii
Życie poleca

Zupa z cykorii

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Cykoria jest warzywem, które posiada duże walory odżywcze. Ma dużą zawartość soli mineralnych: magnezu, potasu, żelaza, fosforu i wapnia. Cykorię od dawna stosuje się jako lekarstwo na dolegliwości wątrobowe oraz przeciw zaparciom, pobudza trawienie.
Składniki
  • 1 średni por
  • 4 cykorie
  • 2 marchewki
  • łyżka masła
  • litr bulionu (może być instant)
  • pół szklanki śmietany
  • pęczek natki pietruszki
Przygotowanie

Cykorię umyć, przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wykroić głąb. Pokroić w cienkie paseczki. Marchew obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w drobną kostkę. Por oczyścić, odciąć zielone części, pokroić w talarki. Masło rozpuścić na patelni, dodać pokrojone warzywa, podsmażyć. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, gotować aż do miękkości. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i posypać pokrojoną natką pietruszki. Znakomicie smakuje z grzankami z bułki, posypane żółtym serem.

Podobne przepisy:
Cykoria z wkładką serową
poziom: Łatwy
Smakowita ryba z warzywami
Smakowita ryba z warzywami Ryby są delikatne a zarazem – dzięki dodaniu najróżniejszych warzyw lub orygina ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy