Życie Podkarpackie nr 22/2020 Życie Podkarpackie nr 22/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 155/2020, Środa 3 czerwca 2020 r., Leszka i Kłotyldy
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Wiosenna zupa krem z groszku
powrót do listy
Wiosenna zupa krem z groszku
Życie poleca

Wiosenna zupa krem z groszku

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Prosta zupa, którą przygotowuje się bardzo szybko. Idealna na pierwsze danie lub lekką kolację.
Składniki
  • 700 g groszku zielonego mrożonego lub świeżego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • odrobina śmietany lub jogurtu naturalnego do dekoracji
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i wrzucić pokrojoną cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli, zmniejszyć ogień, dodać groszek, posypać gałką muszkatołową. Po mniej więcej 5 minutach zalać składniki bulionem.

Gotować pod przykryciem do momentu, kiedy groszek będzie miękki, ale nadal zielony (gotuje się dosyć szybko). Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać sok z cytryny.

Zupę zdjąć z ognia i zblendować lub przetrzeć przez sitko. Jeśli jest za gęsta, dodać odrobinę przegotowanej wody. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.

Przed podaniem udekorować groszkiem zielonym, kleksem śmietany i wrzucić grzanki lub groszek ptysiowy.

Podobne przepisy:
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku Zielona zupa-krem z brokułów i zielonego groszku to przepyszna propozycja na lekkie ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Zupa krem z pieczonej papryki i batatów
Zupa krem z pieczonej papryki i batatów Gęsty, pachnący krem paprykowo-warzywny, to nawet dla osób niedoświadczonych w ku ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy