Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 149/2020, Czwartek 28 maja 2020 r., Augustyna i Jaromira
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Delikatna zupa rybna
powrót do listy
Delikatna zupa rybna
Życie poleca

Delikatna zupa rybna

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Ponieważ ryby w naszym jadłospisie nie goszczą zbyt często, proponuję dzisiaj delikatną zupę rybną. Jest łatwa w wykonaniu, a zarazem wykwintna, bo takiej zupy nie jadamy na co dzień. Zupa rybna jest doskonała na niedzielny obiad lub kolację, a nawet małe przyjęcie.
Składniki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka peperoni
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 l wywaru warzywnego (może być instant)
  • 50 dag filetów rybnych
  • kwaśna śmietana
  • sól
Przygotowanie

Cebulę obrać, por oczyścić, dokładnie umyć. Warzywa pokroić w cienkie półplasterki. Pomidory naciąć na krzyż, krótko obgotować w gorącej wodzie, obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w drobna kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Peperoni przepołowić, wydrążyć nasiona i drobno posiekać. Masło rozpuścić w garnku i dusić na nim uprzednio przygotowane warzywa, ciągle mieszając. Dodać kminek oraz tymianek oraz dolać wywar. Całość dusić pod przykryciem około 5 minut. Przez ten czas umyć filety rybne, osuszyć, pokroić na kawałki, posolić, dodać do warzyw i gotować dalej zupę przez około 10 minut. Zupą napełnić talerze, przybrać kleksem ze śmietany.


Podobne przepisy:
Łosoś w białym winie
poziom: Łatwy
Rozgrzewająca zupa z dyni
Rozgrzewająca zupa z dyni Idealna na długie jesienne i zimowe wieczory. Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy