Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 149/2020, Czwartek 28 maja 2020 r., Augustyna i Jaromira
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Tradycyjny barszcz wigilijny
powrót do listy
Tradycyjny barszcz wigilijny
Życie poleca

Tradycyjny barszcz wigilijny

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Wyśmienity do podania z uszkami, ale będzie świetnie smakował z krokietami, pasztecikami lub drożdżowymi kapuśniaczkami.
Składniki
  • 1 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ korzenia selera
  • 1 por
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kromka chleba razowego na zakwasie
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
Przygotowanie

Zakwas – przygotować przynajmniej 3 dni przed Wigilią. Buraki umyć, obrać i pokroić w dość cienkie plastry. Włożyć do szklanego słoja, dodać całe, nieobrane ząbki czosnku, zalać letnią, przegotowaną wodą, a na wierzch położyć kromkę chleba. Słój przykryć ściereczką, i odstawić w ciemne, ale przewiewne miejsce. 


Z włoszczyzny ugotować esencjonalny wywar. Warzywa zalać dwiema szklankami wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu mniej więcej 30 minut. Wywaru powinno powstać około szklanki. Warzywa wyrzucić, a do wywaru dodać kwas bez buraków. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić wszystkimi przyprawami, gotować jeszcze kilka minut.


Podawać gorący z uszkami z grzybami i z kapustą. 

 
Podobne przepisy:
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Tradycyjny, sprawdzający się od pokoleń przepis. Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Smaczne, postne pierogi w sam raz na Wigilię. Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy