Życie Podkarpackie nr 46/2019 Życie Podkarpackie nr 46/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 317/2019, Środa 13 listopada 2019 r., Stanisława i Mikołaja
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Jesienna zupa z gruszką
powrót do listy
Jesienna zupa z gruszką
Życie poleca

Jesienna zupa z gruszką

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Doskonała na pierwsze chłody, delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni i gruszek. Niebanalne połączenie smaków, kremowa gęsta konsystencja – czego chcieć więcej?
Składniki
  • pestki z dyni
  • ziarno słonecznika
  • 1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 3 małe gruszki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie

Na suchej patelni uprażyć słonecznik i pestki dyni. Przesypać do miseczki.

 

Ziemniaki, marchew oraz dynię pozbawić skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać.

 

Jedną gruszkę pociąć na plastry grubości ok. 2 cm i podsmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku. 

 

W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażać cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie wrzucić pozostałe warzywa i smażyć chwilę, co jakiś czas mieszając. Dodać obraną gruszkę. Wlać bulion i dusić na wolnym ogniu 35 – 40 min. Ściągnąć z ognia i zmiksować na gęsty krem. Doprawić do smaku cynamonem, solą i pieprzem.

 

Zupę podawać posypaną prażonymi ziarnami, z grillowaną gruszką i/lub kleksem śmietany.

Smacznego!

 

Podobne przepisy:
Rozgrzewająca zupa z dyni
Rozgrzewająca zupa z dyni Idealna na długie jesienne i zimowe wieczory. Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Gruszki zapiekane z gorgonzolą
Gruszki zapiekane z gorgonzolą Niebanalne połączenie słodkiej gruszki i wytrawnego smaku sera gorgonzola zadowoli ... Kategoria: Słone przekąski
poziom: Łatwy