powrót do listy

poziom:
Łatwy
Ciekawa w smaku zupa krem, pełna witamin i lekkostrawna. Dzięki dodaniu chilli lekko rozgrzewa.
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 czerwona cebula
- 3 korzenie pasternaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 850 ml bulionu z warzyw
- skórka i sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pasternak umyć i obrać. W garnku na oliwie i maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojony pasternak. Podsmażać składniki około 5 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać sos sojowy i chilli, a po chwili mąkę (cały czas mieszając). Następnie dodać bulion, sok z cytryny, skórkę cytrynową i zamieszać. Gotować 20 minut pod przykryciem. Odstawić z ognia i zmiksować zupę – najlepiej w stojącym blenderze kielichowym. Doprawić i przelać do talerzy. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Podobne przepisy:

Zupa ziemniaczano-chrzanowa
Ziemniaki są tanie, zdrowie i pożywne. W naszym codziennym pożywieniu niezastąpio ...
Kategoria: Zupy
poziom:
Łatwy

Zupa krem z pieczonej papryki i batatów
Gęsty, pachnący krem paprykowo-warzywny, to nawet dla osób niedoświadczonych w ku ...
Kategoria: Zupy
poziom:
Łatwy