Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2019, Niedziela 20 października 2019 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Zupa z pasternaku
powrót do listy
Zupa z pasternaku
Życie poleca

Zupa z pasternaku

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Ciekawa w smaku zupa krem, pełna witamin i lekkostrawna. Dzięki dodaniu chilli lekko rozgrzewa.
Składniki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerwona cebula
  • 3 korzenie pasternaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 850 ml bulionu z warzyw
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Pasternak umyć i obrać. W garnku na oliwie i maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojony pasternak. Podsmażać składniki około 5 minut na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Dodać sos sojowy i chilli, a po chwili mąkę (cały czas mieszając). Następnie dodać bulion, sok z cytryny, skórkę cytrynową i zamieszać. Gotować 20 minut pod przykryciem. Odstawić z ognia i zmiksować zupę – najlepiej w stojącym blenderze kielichowym. Doprawić i przelać do talerzy. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Podobne przepisy:
Zupa ziemniaczano-chrzanowa
Zupa ziemniaczano-chrzanowa Ziemniaki są tanie, zdrowie i pożywne. W naszym codziennym pożywieniu niezastąpio ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Zupa krem z pieczonej papryki i batatów
Zupa krem z pieczonej papryki i batatów Gęsty, pachnący krem paprykowo-warzywny, to nawet dla osób niedoświadczonych w ku ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy