Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 266/2019, Poniedziałek 23 września 2019 r., Tekli i Bogusława

Start Styl Życia Kuchnia Zupy Kremowa zupa z zielonych szparagów
powrót do listy
Kremowa zupa z zielonych szparagów
Życie poleca

Kremowa zupa z zielonych szparagów

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Aksamitna, wiosennie zielona zupa. Banalnie prosta i gotowa w zaledwie pół godziny. Warto spróbować!
Składniki
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 por (tylko biała część)
  • ok. 1 litra bulionu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Szparagi starannie umyć, usunąć zdrewniałe końcówki, a główki odciąć i odłożyć na bok. Łodygi połamać na mniejsze kawałki.

Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Oczyszczonego pora pokroić w półksiężyce.

W garnku rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, dodać czosnek, pora i szparagi. Chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem (może być rosół). Gotować do momentu, kiedy szparagi będą miękkie.

Pod koniec gotowania dodać główki szparagów. Zupę zblendować na gładki krem, w trakcie miksowania wlać śmietankę, odrobinę soku z cytryny, dodać ser gorgonzola.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z kleksem śmietany, jogurtu lub odrobiną startego sera.

Podobne przepisy:
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku Zielona zupa-krem z brokułów i zielonego groszku to przepyszna propozycja na lekkie ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Zupa krem z pieczonej papryki i batatów
Zupa krem z pieczonej papryki i batatów Gęsty, pachnący krem paprykowo-warzywny, to nawet dla osób niedoświadczonych w ku ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy