Życie Podkarpackie nr 16/2019 Życie Podkarpackie nr 16/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 109/2019, Piątek 19 kwietnia 2019 r., Adolfa i Tymona
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Zupa koperkowa z pulpecikami
powrót do listy
Zupa koperkowa z pulpecikami
Życie poleca

Zupa koperkowa z pulpecikami

Kategoria: Zupy
poziom: Średni
Ten przepis znały nasze mamy i babki. Sycąca, domowa zupa z mięsną wkładką posmakuje każdemu.
Składniki
na 4 porcje
Pulpeciki
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajo
  • posiekany koperek
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz
Zupa
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 300 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu
  • 1/2 pęczka
  • koperku 200 g
  • śmietany 18 proc.
Przygotowanie

Pulpeciki:

Bułkę namoczyć. Do miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną cebulę, koperek, jajko, pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wyrobić dłonią, następnie uformować niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju.

 

Zupa koperkowa:

Cebulę i ziemniaki pokroić, a marchew zetrzeć. W garnku na maśle zeszklić cebulę, po chwili dodać pozostałe warzywa. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć, mieszając ok. 5 minut. Wlać gorący bulion i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, włożyć do wywaru pulpeciki i gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać koperek. Zupę można zaprawić śmietaną.

Podobne przepisy:
Zupa pieczarkowa z pulpetami z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki]
Zupa pieczarkowa z pulpetami z piersi kurczaka [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszną zupkę. Osobiście bardzo lubi ... Kategoria: Zupy
poziom: Średni
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa Zielona, orzeźwiająca, lekko kwaskowa szczawiówka to smak wiosny, lata i babcinej ... Kategoria: Zupy
poziom: Średni