Życie Podkarpackie nr 46/2018 Życie Podkarpackie nr 46/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2018, Poniedziałek 19 listopada 2018 r., Elżbiety i Seweryna
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Kapuśniak inaczej
powrót do listy
Kapuśniak inaczej
Życie poleca

Kapuśniak inaczej

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Pyszna, aromatyczna zupa z dodatkiem pieczarek i jaglanki.
Składniki
  • 6 łyżek oliwy
  • kilka pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki cząbru
  • 5 szklanek wody
  • 40 dkg kiszonej kapusty
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka soli
Przygotowanie

Pieczarki oczyścić  i pokroić w plastry.  Kapustę i cebulę drobno poszatkować. Marchew i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone pieczarki, a gdy się lekko zarumienią, dodać cebulę. Kiedy cebula będzie szklista, dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz majeranek i cząber. Chwilę podsmażać. Zalać całość wodą, a gdy będzie gorąca, wrzucić kapustę kiszoną, ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę kurkumy. Po chwili wsypać kaszę jaglaną, marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę i suszone grzyby. Dodać pieprz i sól do smaku. Gotować zupę, aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
Podobne przepisy:
Smażone placki z kapusty kiszonej
Smażone placki z kapusty kiszonej W sezonie zimowym warto sięgać po kapustę kiszoną jak najczęściej. Zawiera ona ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Kremowa i gęsta ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy