Życie Podkarpackie nr 30/2020 Życie Podkarpackie nr 30/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 217/2020, Wtorek 4 sierpnia 2020 r., Dominika i Protazego
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Zupa-krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
powrót do listy
Zupa-krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
poziom: Łatwy
Idealna zupa na lato. Słodki smak młodej kapusty przełamują kwaśne jabłko i odrobina śmietany. Smakuje wyśmienicie z kromką świeżego chleba, grzankami albo garścią uprażonych migdałów czy orzeszków piniowych.
Składniki
  • pół główki młodej kapusty
  • kawałek młodego pora
  • 2 ziemniaki
  • pół jabłka, najlepiej kwaśnego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka przyprawy do zup typu maggi
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • świeży koperek
  • nać pietruszki
  • opcjonalnie, do podania: orzeszki piniowe, inne chrupiące dodatki
Przygotowanie

Wszystkie jarzyny opłukać, jabłka i ziemniaki obrać.

Kapustę poszatkować i przełożyć do głębokiego rondla. Dusić na maśle. Po 2 – 3 minutach dodać pokrojonego pora i jabłko, a po kilku chwilach ziemniaki.

 

Zalać 0,5 l gorącej wody, dodać przyprawy i zioła – gotować około 10 minut.

 

Zdjąć z ognia, odczekać kilka chwil i zblendować na gładki krem. Przed podaniem podgrzać. Podawać z kleksem śmietany, posiekanym koperkiem i garścią orzechów piniowych (można zastąpić pestkami dyni, ziarnem słonecznika, blanszowanymi, posiekanymi migdałami albo ulubionymi grzankami)

Podobne przepisy:
Delikatna zupa rybna
Delikatna zupa rybna Ponieważ ryby w naszym jadłospisie nie goszczą zbyt często, proponuję dzisiaj de ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku Zielona zupa-krem z brokułów i zielonego groszku to przepyszna propozycja na lekkie ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy