Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Okroszka, czyli chłodnik rosyjski
powrót do listy
Okroszka, czyli chłodnik rosyjski
Życie poleca

Okroszka, czyli chłodnik rosyjski

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Okroszka – bardzo prosta i smaczna zimna zupa. Ten chłodnik wspaniale sprawdza się podczas upałów – zaspokaja głód i gasi pragnienie.
Składniki
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 500 ml kefiru
  • 6 – 7 rzodkiewek
  • 4 – 5 ogórków (najlepiej gruntowe)
  • 3 – 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 200 g wędliny (najlepiej parzonej albo gotowanej), kurczaka, wołowiny
  • pęczek szczypioru
  • garść rukoli
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jaja na twardo. Wystudzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Ogórki i rzodkiewkę pokroić w plasterki lub półplasterki. Szczypiorek, koperek drobno posiekać. Mięso oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć. Wszystkie składniki wrzucić do garnka. Dodać jogurt i kefir. Na koniec wrzucić kostki lodu i dolać wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić i skropić sokiem z cytryny do smaku.

Podobne przepisy:
Kuchnia hiszpańska: gazpacho, chłodnik z pomidorów
Kuchnia hiszpańska: gazpacho, chłodnik z pomidorów Gazpacho to hiszpańska zimna zupa, chłodnik. Oryginalne gazpacho, zimna zupa z pomi ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski Jest pożywny, orzeźwia i świetnie smakuje. Kusi soczystymi kolorami i obietnicą o ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy