Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Zupa ze świeżych leśnych grzybów
powrót do listy
Zupa ze świeżych leśnych grzybów
Życie poleca

Zupa ze świeżych leśnych grzybów

Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Tradycyjna zupa grzybowa, sztandarowe danie kuchni polskiej. Choć może przywodzić na myśl odległe jeszcze święta Bożego Narodzenia, najsmaczniejsza jest właśnie teraz, kiedy leśnych grzybów mamy pod dostatkiem. Możemy użyć dowolnych: podgrzybków, borowików czy koźlarzy, ważne, aby były świeże i aromatyczne. Dla wzmocnienia smaku można dodać kilka grzybów suszonych. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, podana z makaronem, grzankami albo domowej roboty lanymi kluseczkami.
Składniki
  • 600 g świeżych grzybów
  • 5 grzybów suszonych (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • makaron
Przygotowanie

Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli dodajemy grzyby suszone, najpierw namoczyć je we wrzątku.

 

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone grzyby i smażyć około 5 minut, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, przełożyć do głębokiego garnka i zalać gorącym bulionem. Gotować 15 – 20 minut na wolnym ogniu.

 

Śmietanę ubić, dodać do wywaru. Osolić, doprawić pieprzem. Gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić odrobiną soku z cytryny, obficie posypać poszatkowaną nacią pietruszki.

 

Podawać z makaronem, lanymi kluseczkami lub grzankami. Smacznego!
Podobne przepisy:
Domowy bulion warzywny na kościach cielęcych
Domowy bulion warzywny na kościach cielęcych Bulion domowy, czyli wywar mięso – warzywny jest podstawą zup, sosów, gulaszy i ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku
Pörkölt, czyli gulasz po węgiersku Pörkölt, rodem z Węgier, to gulasz wołowo-wieprzowy, pełen aromatycznej papryki ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy