Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Chłodnik litewski
powrót do listy
Chłodnik litewski
Życie poleca

Chłodnik litewski

Kategoria: Zupy
poziom: Średni
Jest pożywny, orzeźwia i świetnie smakuje. Kusi soczystymi kolorami i obietnicą ochłody. Chłodnik, warzywna zupa podawana na zimno, sprawdzi się w najgorętsze dni lata. Tradycyjna potrawa kuchni polskiej oraz litewskiej, której bazę stanowi ugotowana botwina wymieszana z kwaśną śmietaną, zsiadłym mlekiem, obecnie również maślanką, jogurtem lub kefirem. Serwowana z dodatkami tj. jaja ugotowane na twardo, surowy ogórek, koper.
Składniki
  • ok. 1 l jogurtu naturalnego
  • dorodny pęczek botwinki
  • 2 – 3 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz biały
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • koperek
  • szczypior
  • jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
Botwinkę (buraczki, łodygi i liście) opłukać i pokroić, włożyć do garnka. Zalać szklanką gorącej wody, dodać sok z cytryny, dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu (ok. 10 minut). Odstawić do ostygnięcia. Posiekać zieleninę oraz pokroić ogórki. Do schłodzonych buraczków dodać pozostałe składniki, zieleninę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. godzinę do lodówki. Podawać z pokrojonym w ćwiartki jajem na twardo.
Podobne przepisy:
Delikatna zupa rybna
Delikatna zupa rybna Ponieważ ryby w naszym jadłospisie nie goszczą zbyt często, proponuję dzisiaj de ... Kategoria: Zupy
poziom: Średni
Kuchnia hiszpańska: gazpacho, chłodnik z pomidorów
Kuchnia hiszpańska: gazpacho, chłodnik z pomidorów Gazpacho to hiszpańska zimna zupa, chłodnik. Oryginalne gazpacho, zimna zupa z pomi ... Kategoria: Zupy
poziom: Średni