Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Kuchnia hiszpańska: gazpacho, chłodnik z pomidorów
powrót do listy
Kuchnia hiszpańska: gazpacho, chłodnik z pomidorów
poziom: Łatwy
Gazpacho to hiszpańska zimna zupa, chłodnik. Oryginalne gazpacho, zimna zupa z pomidorów, octu, oliwy, czosnku, papryki ogórków i rozmoczonego chleba, było pożywieniem ubogich chłopów i pracowników winnic, plantacji cytrusów, usytuowanych gdzieś w Andaluzji. Stamtąd pochodzi przepis. Dziś gazpacho to modne danie obiadowe, zwłaszcza w okresie wakacyjnym. Powstało wiele modyfikacji przepisu,do zupy można serwować rozmaite dodatki jak jajka, szynkę, pokrojone warzywa, oliwki, orzechy. Zupę robi się ekspresowo, nie wymaga gotowania.
Składniki
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • nać pietruszki
Przygotowanie

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić, zmiksować w blenderze na gładką masę. Dodać ocet i oliwę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Zupę podawać schłodzoną z listkiem bazylii lub gałązką zielonej pietruszki.

Podobne przepisy:
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku Zielona zupa-krem z brokułów i zielonego groszku to przepyszna propozycja na lekkie ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa Zielona, orzeźwiająca, lekko kwaskowa szczawiówka to smak wiosny, lata i babcinej ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy