Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Staropolski żur na zakwasie podany w chlebie
powrót do listy
Staropolski żur na zakwasie podany w chlebie
poziom: Średni
Żurek, barszcz biały, gesty i zawiesisty, mocno pachnący czosnkiem, z dodatkiem jaj i białej kiełbasy – to zupa, bez której nie wyobrażamy sobie wielkanocnego śniadania. Najlepiej smakuje ten na domowym zakwasie i własnoręcznie przygotowanym bulionie, o idealnie zbalansowanych smakach i aromatach – tak jak lubimy. Żurek podany w chlebie nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim wspaniale smakuje.
Składniki
  • 2 litry bulionu
  • 500 ml zakwasu żytniego

  • cztery białe kiełbasy (surowe, nie parzone)
  • 250 g boczku surowego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tłustej śmietany (nawet 36 proc.)
  • majeranek sól i pieprz do smaku
Do podania
  • ugotowane na twardo jajka,
  • okrągłe chleby
Przygotowanie

→ Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać, dodać posiekaną cebulę. Smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia.

→ Podgrzać przygotowany wcześniej bulion, dodać zawartość patelni i białą kiełbasę (w całości). Gotować przez 30 – 40 minut do uzyskania wyrazistego aromatu. Dodać zakwas – aby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny, najpierw wlać połowę, do uzyskania pożądanego smaku stopniowo dolewać resztę.

→ Dodać czosnek, chrzan, majeranek. Gotować jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, zabielić zahartowaną śmietaną.

→ Przygotować chleby do serwowania żurku: odciąć wierzch i wydrążyć środek. Wnętrze wysmarować roztrzepanym białkiem i na 10 minut wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Zabieg ten sprawi, że chlebowe miseczki nie będą przeciekać i apetycznie się zarumienią.

→ Żurek podawać z wkrojonymi plastrami białej kiełbasy i ćwiartkami ugotowanych na twardo jaj.  W razie potrzeby doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku, posypać zieloną pietruszką. 

Podobne przepisy:
Domowy zakwas z mąki żytniej na żurek
Domowy zakwas z mąki żytniej na żurek Czy robicie domowy zakwas na żur, żurek, barszcz biały, barszcz wielkanocny? Przyg ... Kategoria: Inne
poziom: Średni
Domowy bulion warzywny na kościach cielęcych
Domowy bulion warzywny na kościach cielęcych Bulion domowy, czyli wywar mięso – warzywny jest podstawą zup, sosów, gulaszy i ... Kategoria: Zupy
poziom: Średni