Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
powrót do listy
Zupa krem z brokułów i zielonego groszku
poziom: Łatwy
Zielona zupa-krem z brokułów i zielonego groszku to przepyszna propozycja na lekkie i pożywne danie. Atrakcyjna dla oka i podniebienia, urozmaici nasze zimowe menu i dostarczy zdrową dawkę witamin i minerałów. Prosty przepis, ekspresowe wykonanie i ciekawy, łagodny smak z nutką pikanterii to niezaprzeczalne atuty tej potrawy. Doskonale smakuje z grzankami i odrobiną śmietany – sprawdzi się na obiad albo jako niskokaloryczna kolacja.
Składniki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duży brokuł lub opakowanie mrożonego (ok. 500 g)
  • 300 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka (korzeń i nać)
  • mała łyżeczka chili
  • sól, pieprz
Przygotowanie

W wysokim garnku przygotować bulion warzywny. Kiedy wywar będzie gotowy, dodać poszatkowaną pietruszkę i marchew, wrzucić czosnek, gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut.

Dodać brokuły, rozdrobnioną cebulę, groszek. Doprawić chili i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub odrobiną śmietany.

Smacznego!
Podobne przepisy:
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy
Rozgrzewająca zupa z dyni
Rozgrzewająca zupa z dyni Idealna na długie jesienne i zimowe wieczory. Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy