Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Zupy Zupa z czerwonej fasoli [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Zupa z czerwonej fasoli [Kuchnia u Bietki]
poziom: Łatwy
Dzisiaj zapraszam na smaczną zupkę, którą pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa i do tej pory bardzo lubię. Dzieci może trochę mniej, ale gdy jest na obiad, zawsze zjadają chociaż troszeczkę. Proponowaną przeze mnie fasolę można zastąpić fasolką czerwoną z puszki.
Składniki
  • 1 szklanka lub 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 litry wody
  • 1 marchew
  • pół pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 1 duży listek laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa w płynie
  • majeranek
  • natka pietruszki
Zasmażka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • woda
Przygotowanie

Fasolę  zalewamy wodą i moczymy przez noc. Rano zlewamy wodę. Do garnka wlewamy świeżą i wsypujemy fasolę, dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę, listek laurowy i sól. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Wtedy robimy zasmażkę: roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na złoty kolor, następnie dodajemy odrobinę zimnej wody, mieszamy i wlewamy zasmażkę do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, majerankiem, przyprawą w płynie, a na sam koniec dorzucamy natkę pietruszki. Możemy ozdobić zupę świeżymi listkami bazylii .

 

Podobne przepisy:
Inna kartoflanka
Inna kartoflanka Pyszna, szybka i łatwa w przygotowaniu. Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Zupa ziemniaczano-chrzanowa
Zupa ziemniaczano-chrzanowa Ziemniaki są tanie, zdrowie i pożywne. W naszym codziennym pożywieniu niezastąpio ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy