Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Opublikowano
5 powodów, dla których warto jeść gruszki
Właściwości gruszek są nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, który pozytywnie wpływa na pracę tarczycy. W gruszkach znajdują się również inne, cenne dla naszego zdrowia witaminy i minerały, m.in.: potas, bor, witamina C, kwas foliowy, żelazo, wapń oraz magnez.
Sięgać po nie powinny osoby z nadciśnieniem oraz mające problemy z zaparciami. Wbrew panującej opinii gruszki wcale nie są ciężkostrawne, dlatego mogą je jeść nawet osoby z wrażliwym żołądkiem. To jednak nie wszystkie cenne właściwości gruszek.



 Po pierwsze, średniej wielkości gruszka zawiera 15 procent dziennego zapotrzebowania na miedź. Właśnie dlatego pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz chroni przed chorobą Alzheimera.

Po drugie, gruszki pomagają walczyć z wolnymi rodnikami. Zawarte w skórce przeciwutleniacze chronią przed chorobami nowotworowymi.

Po trzecie, gruszka dostarcza witaminę K, która poprawia krążenie oraz przeciwdziała powstawaniu chłoniaków.

Po czwarte, regularne jedzenie gruszek powstrzymuje zwyrodnienie plamki żółtej oraz zmniejsza ryzyko rozwoju tej choroby.

Po piąte, jedzenie gruszek wzmacnia serce oraz pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Zawarta w gruszkach kwercetyna zapobiega także uszkodzeniom tętnic.   


●●●
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
mmm 188.146.172.64 02.12.2016

no i warto wspomnieć że gruszki są polecane w diecie dla osób ze skłonnością do zaparć, dicopeg i  jedna gruszka dziennie pozwoli się pozbyć zaparć na długo

nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium