Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 292/2017, Czwartek 19 października 2017 r., Piotra i Ziemowita
Opublikowano
Jarosław, Lubaczów, Przemyśl, Przeworsk, Region
Mleko roślinne – zdrowa alternatywa
Kiedyś nikt nie wyobrażał sobie śniadania bez mleka. Dziś coraz częściej mówi się o tym, że krowie mleko nie do końca ma pozytywny wpływ na nasz organizm. Wiele osób nie toleruje zawartej w krowim mleku laktozy, która może powodować np. wzdęcia czy bóle brzucha. Powstały jednak zdrowe zamienniki, które nie tylko przypominają mleko w konsystencji, ale są również cennym źródłem witamin i minerałów.

Mleka roślinne są szczególnie popularne w diecie wegan, jednak coraz częściej sięgają po nie również ci, którzy chcą dbać o swoje zdrowie i samopoczucie. Według badań aż 80 procent ludzi na świecie nie toleruje krowiego mleka. Mleczne napoje wykonane z roślin różnią się od siebie w smaku. Smak uzależniony jest od rodzaju głównego składnika, z którego wykonane jest mleko. W sklepach można kupić m.in. mleko kokosowe, ryżowe, sojowe czy migdałowe. W lepiej zaopatrzonych miejscach można również dostać mleko owsiane, orkiszowe, jaglane, kukurydziane, z nasion słonecznika, z orzechów nerkowca czy laskowych.

 

  • Mleka roślinne wykonane na bazie zbóż (orkiszu, płatków owsianych czy kukurydzy) zawierają mało tłuszczu, są bogate w witaminy z grupy B i polecane osobom aktywnym.

 

  • Mleko z nasion słonecznika jest dość tłuste i zawiera cenne dla organizmu kwasy omega-3. Napój wykonany ze słonecznika cechuje się subtelnym smakiem.

 

  • Mleko na bazie orzechów ma kremową konsystencję oraz orzechowy smak. Bogate jest w magnez, wapń oraz zdrowe tłuszcze.

 

  • Mleko roślinne można wykorzystać m.in. do robienia koktajli, jako zamiennik mleka krowiego do wypieków czy sosów, a także jako dodatek do kawy i deserów. Z mleka roślinnego powinny zrezygnować osoby uczulone na orzechy, zboże oraz gluten. 
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
Kocur 185.18.134.24 06.08.2016

Mleko kokosowe jest pyszne!!!

Sonda
Jak często wyjeżdżasz na zagraniczne urlopy?
  • Przynajmniej raz do roku
  • Częściej niż raz do roku
  • Raz na kilka lat
  • Urlop zawsze spędzam gdzieś w Polsce
  • Nigdy nie wyjeżdżam podczas urlopu
nr 42/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium