Życie Podkarpackie nr 33/2017 Życie Podkarpackie nr 33/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 231/2017, Sobota 19 sierpnia 2017 r., Bolsława i Juliana
Opublikowano
Bób – cenne źródło białka
Bób jest rośliną sezonową, która ma wiele wartości odżywczych, będących niezbędnym elementem zdrowej i urozmaiconej diety. Bób, ze względu na wysoką zawartość białka, polecany jest szczególnie wegetarianom oraz osobom, które szukają alternatywnych źródeł tego składnika pokarmowego.
W składzie tej rośliny znajduje się również: kwas foliowy, witamina B12, B6, witamina A, wapń, sód, potas, cynk, wapń, magnez oraz żelazo.

Dla kogo bób?



Bób może być doskonałym uzupełnieniem diety osób, które cierpią na wiele przypadłości, m.in. anemię, otyłość czy choroby krążenia. Dzięki sporej zawartości potasu reguluje ciśnienie. Pomimo że 100 g bobu zawiera 110 kcal, dietetycy podkreślają, że mogą go jeść także chorzy na otyłość. Spożywanie bobu pomaga kontrolować wagę. Dodatkowo zjedzenie go daje długo utrzymujące się uczucie sytości. Bób powinien być także ważnym składnikiem diety osób cierpiących na niedobory żelaza. Zawarty w składzie kwas foliowy oraz żelazo są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Jedzenie bobu pomaga odkwasić organizm. Zdaniem ekspertów częste spożywanie bobu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.


✖ Niestety, nie każdy może jeść bób


Zrezygnować z niego powinny osoby chore na

 ✔ dnę moczanową,
 ✔cukrzycę,
 ✔choroby układu pokarmowego 
 ✔fawizm (tzw. chorobę fasolową). 

Ta roślina strączkowa może być dodatkiem do sałatek oraz dań głównych


Bób gotujemy krótko, ok. 15 – 20 minut. Jeżeli chcemy zachować jak najwięcej wartości odżywczych, warto przygotować go na parze.  Aby nie powodował wzdęć, zalej bób gorącą wodą i odstaw go na godzinę. Następnie wylej wodę i ponownie go ugotuj. 
2 Komentarze
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
SOIA 94.40.75.10 17.07.2016

 "Nie mogą go jeść chorzy chorzy na cukrzycę, chorobę układu pokarmowego''... Bzdura jakaś, bo na te schorzenia to bób jest właśnie jak znalazł !!!

user
Waldek33 83.24.243.44 24.07.2016

Z rego co się orientuję, bobu nie mogą jeść kobiety w ciąży chore na cukrzycę. Ale możliwe, że się mylę.

nr 33/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium