Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Opublikowano
Jeżyna – zapomniana kuzynka maliny
Jeżyny w Polsce nie są aż tak bardzo popularne, jak maliny, jednak z roku na rok przybywa zwolenników tej niezwykłej rośliny. Nie każdy wie, że te niepozorne owoce zawierają sporo antyoksydantów, które są pomocne w walce z nowotworami.
Jeżyny zawierają również mnóstwo błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów. 100 g jeżyn pozwala pokryć 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C!

Źródło witamin

Jeżyna jest też cennym źródłem witaminy A, E oraz K. W jej składzie znajdują się także barwniki chroniące przed wolnymi rodnikami oraz mikroelementy,  m.in. magnez,  miedź oraz mangan. Roślina dostarcza sporą dawkę potasu, który jest pomocny w walce z ciśnieniem tętniczym.  Po jeżynę powinny sięgać także osoby, które borykają się z anemią.

Cudowny smak, wiele zastosowań

Owoce znajdują zastosowanie jako składnik ciast, kremów, kompotów, galaretek oraz dżemów i lodów. Można je również dodawać do sałatek, koktajli i świeżo wyciskanych soków. Jeżyny mają delikatny miąższ, dlatego trzeba je myć krótko pod bieżącą wodą. Owoce można również mrozić, zwarta w nich witamina C jest odporna na niskie temperatury. Należy wybierać owoce o ciemnopurporywm zabarwieniu. Ciemnoczerwony kolor najczęściej oznacza, że jeżyna jest jeszcze niedojrzała, a więc będzie twarda i kwaśna.

Dla zdrowia – liście

Lecznicze zastosowanie posiadają również liście jeżyny. Można z nich przyrządzać zdrowotne napary, które działają dezynfekująco, moczopędnie oraz  przeciwbiegunkowo. W medycynie ludowej liści jeżyn używano także do zwalczania zgagi, wzdęć oraz zmian skórnych. 

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium