Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Opublikowano
Podaruj sobie porcję zdrowia – jedz porzeczki!
Porzeczka to jeden z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Uprawa tej rośliny jest stosunkowo prosta, a korzyści płynące z jedzenia porzeczek są naprawdę duże. W medycynie ludowej porzeczek używano do leczenia takich chorób, jak angina, infekcje górnych dróg oddechowych, artretyzm czy reumatyzm. Sokiem zwalczano uciążliwe migreny, problemy żołądkowo-jelitowe oraz przemęczenie.

Czarna porzeczka

Uważana za prawdziwą bombę witamnowo-mineralną. 10 gramów czarnej porzeczki zawiera aż 400 mg witaminy C oraz spore ilości witaminy B1, B2, B6, B9, D, K oraz P. Ponadto w owocach znajdziemy także pektyny, karotenoidy, cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, sole fosforu, żelaza i potasu.

Spora dawka pektyn zawartych w czarnej porzeczce redukuje poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy. Ta odmiana porzeczki polecana jest szczególnie osobom, które mają słaby układ immunologiczny, borykają się z problemami chorób serca oraz cukrzycą. Z porzeczki warto robić świeże soki, kompoty oraz domowe przetwory. 

Czerwona porzeczka

Podobnie jak czarna odmiana zawiera sporą ilość pektyn. Dodatkowo w składzie czerwonej porzeczki znajdziemy żelazo, witaminę PP oraz polifenole łagodzące bóle menstruacyjne.

Warto dodać, że czerwona porzeczka zawiera również sporo potasu, który jest pomocny w leczeniu chorób układu krążenia. Czerwona porzeczka ma również dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Owoce można stosować także do robienia domowych kosmetyków, np. maseczek na twarz łagodzących zmiany trądzikowe. 

Biała porzeczka

Najmniej popularna i uprawiana odmiana porzeczki. Świetnie nadaje się do produkcji domowych przetworów.  Jest cennym źródeł witaminy C, E, witamin z grupy B oraz sodu, żelaza i wapnia. Jedzenie białej porzeczki może pomóc w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. 
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium