Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Opublikowano
Rabarbar wraca do kuchni
Wiele osób postrzega rabarbar jako owoc. Nic bardziej mylnego. Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych, które zaliczane są do warzyw. W kuchni wykorzystywane są głównie kwaskowate łodygi.
Najczęściej swoje zastosowanie, rabarbar znajduje jako składnik kompotów, placków oraz dań na słodko. Z powodu wysokiego stężenia kwasu szczawiowego, przez dietetyków wpisany jest na listę roślin cenzurowanych. W rzeczywistości rabarbar szkodzi tylko w przypadku spożycia dużej ilości.

Pomoże  pozbyć się toksyn z organizmu


Naukowcy wskazują, że rabarbar w swoim składzie zawiera również wiele cennych witamin i minerałów. Bogaty jest m.in. w witaminę C, B-karoten, witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i potas. Picie kompotu przygotowanego z rabarbaru pomaga oczyścić organizm z toksyn. Napoje na bazie rabarbaru powinny pić osoby narażone na stres i choroby cywilizacyjne.

Na kobiece  problemy


Udowodniono, że pieczony rabarbar zawiera rapontycynę – substancję działającą estrogennie. Szczególnie jest więc polecany kobietom w okresie klimakterium, młodym dziewczynom walczącym z trądzikiem oraz mężczyznom z przerostem gruczołu krokowego. Rabarbaru powinni unikać mężczyźni, którzy cierpią na niedobór testosteronu, gdyż spożycie tego warzywa dodatkowo obniża jego poziom.

W odróżnieniu od innych warzyw obróbka cieplna nie zabija cennych właściwości rabarbaru. W trakcie pieczenia czy gotowania zwiększa się w nim stężenie antynowotworowych polifenoli, które nie dopuszczają do wzrostu komórek rakowych. 

Wybieraj intensywnie czerwone łodygi

 
Kupując rabarbar, należy szukać takiego o intensywnie czerwonych łodygach. Wtedy jest najbardziej słodki. Zbyt zielone łodygi mają cierpki i kwaskowaty smak. Warto w kuchni łączyć rabarbar z owocami. Świetnie komponuje się z truskawkami, gruszkami oraz czereśniami.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium