Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Opublikowano
Konopny, inca inchi, moringa – znasz już te oleje?
Naturalna pielęgnacja całego ciała oparta o oleje i olejki to hit ostatnich miesięcy. O arganowym, kokosowym, jojoba słyszał już każdy. Ale w bogatej ofercie olejów znaleźć można również prawdziwe perełki. Oto niektóre z nich.
Olej konopny ma zabarwienie zielono-brązowe i lekko gorzki, korzenno-orzechowy zapach.

Olej konopny

Choć pielęgnacja skóry to ostatnie, co może się kojarzyć z konopiami, olej pozyskiwany z tych roślin warto wypróbować. Produkowany z nasion wyselekcjonowanych gatunków konopi siewnej (Cannabis Sativa) zawiera wiele cennych substancji aktywnych o właściwościach przeciwzapalnych, antyseptycznych, przeciwstarzeniowych i regenerujących. Może być stosowany bezpośrednio na skórę – zwłaszcza tłustą, trądzikową i łojotokową, ale nie zaszkodzi i innym typom. Stosowany regularnie wpływa korzystnie nie tylko na wygląd, ale i strukturę skóry. Poprawia gospodarkę lipidami, widocznie wygładza, ujędrnia, odżywia i wyrównuje koloryt. Koi podrażnienia. Nie uczula, nie zapycha. Wchłania się szybko, do matu (to tzw. olej suchy) może być stosowany pod makijaż. Stymuluje wzrost włosów i paznokci, odżywia je i wzmacnia.

Olej inca inchi

Produkowany z orzechów sacha inchi, rosnących w peruwiańskiej puszczy tropikalnej, których niesamowite właściwości docenili już ok. 3 tys. lat temu Inkowie. To sekret pięknych włosów i młodej skóry. Skutecznie nawilża, dogłębnie odżywia, polecany zwłaszcza do cer suchych, wrażliwych, łuszczących się, z podrażnieniami. 

Orzechy sacha inchi – skarb Inków z Peru.
Rozjaśnia przebarwienia, redukuje widoczność blizn, rozstępów i innych defektów skórnych. Ze względu na działanie antyoksydacyjne, zwiększające gęstość skóry, jest świetnym uzupełnieniem pielęgnacji cery dojrzałej. Nie uczula. Świetnie spisuje się w kuracji włosów zniszczonych farbowaniem i stylizacją. Stosowany na włosy mokre, chroni przed skutkami stylizacji, na suche – wygładza i nabłyszcza.

Olej moringa

Pozyskiwany z nasion drzewa moringa, zwanego również drzewem życia, cudów i magii. Od wieków stosowany jako lek i kosmetyk przez ludność Azji, Afryki, Hawajów. Warto go stosować w chwilach, kiedy cera potrzebuje solidnej dawki regeneracji, ale i oczyszczenia. Odpowiedni dla skór suchych i zniszczonych, z widocznymi oznakami upływającego czasu, ale również trądzikowych i zanieczyszczonych (np. przez źle dobrane kosmetyki kolorowe czy u palaczy). Stosowany regularnie ułatwia oczyszczanie porów, stabilizuje wydzielanie sebum, uelastycznia skórę i wygładza zmarszczki. Ze względu na  właściwości przeciwzapalne ułatwia gojenie skóry i łagodzi podrażnienia.

Nasiona z drzewa moringa – to z nich pozyskiwany jest dobroczynny olej.
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
Monika 77.45.91.42 23.06.2016

Olej konopny oraz inca inchi znam już od dawna. Swoje oleje kupuje w sklepie z naturalnymi surowcami i kosmetycznymi http://www.naturalne-piekno.pl

nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium