Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 345/2016, Sobota 10 grudnia 2016 r., Julii i Daniela
Opublikowano
Sezon na truskawki czas zacząć!
Czerwiec to bez wątpienia miesiąc truskawek. Niestety są one w Polsce owocem sezonowanym i właśnie, dlatego powinniśmy je jeść bez zbędnych wyrzeczeń. Truskawki polecane są szczególnie osobom, które mają problemy reumatyczne, ze schorzeniami wątroby oraz osobom, które chcą obniżyć swoje ciśnienie tętnicze.

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C. W składzie znajdują się również witaminy B2, B3, A, E oraz składniki mineralne: fosfor, krzem, magnez, mangan, potas, wapń i cynk. Ten  wyjątkowy skład sprawia, że truskawki pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci, zapobiegają zmęczeniu, a nawet poprawiają naszą pamięć. Warto wspomnieć, że te sezonowe owoce zawierają bromelinę – enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu.

 

Według naukowców truskawki są owocem silnie alkalizującym (zasadotwórczym), toteż jedząc je, można odkwasić swój organizm. Liczne badania potwierdzają, że regularne spożywanie tych owoców obniża poziom złego cholesterolu.

W 100 g truskawek znajduje się jedynie 35 kalorii i aż 2,2 g błonnika. Mogą je więc jeść zarówno osoby, które chcą schudnąć, jak i te, które lubią dbać o swoją sylwetkę. Zawierają również dużo wody, która oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn ustrojowych. 

Warto wiedzieć, że truskawki nie lubią moczenia w wodzie. Należy je myć pod bieżącą wodą, a szypułki odrywać na samym końcu. Najlepiej jeść je tego samego dnia, ponieważ szybko tracą świeżość i zdatność do spożycia.

Z truskawek można przyrządzić pyszne koktajle, sorbety oraz desery. Świetnie komponują się w towarzystwie zielonych sałat, a nawet kurczaka. Z nasion truskawek można zrobić domowy peeling, a z liści przygotować napar, który wspomaga leczenie niedokrwistości i anemii.

Truskawek powinny unikać osoby, które mają stwierdzoną nadwrażliwość na salicylany.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium