Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Opublikowano
Zwykła pokrzywa i jej niezwykła moc
Pokrzywa to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych na świecie. Dziś przez wielu ludzi uznawana jest za pospolity chwast. Cudowne właściwości pokrzywy znane były już wiele lat temu.
Pokrzywa pomaga m.in. w anemii, reumatyzmie czy problemach trawiennych. Kuracja sokowa z pokrzywy skutecznie oczyszcza krew. W swoim składzie zawiera wiele cennych witamin i minerałów, m.in. chlorofil i beta-karoten, witaminę C, K, B2 i B5. Znajdziemy w niej również histaminę, sole mineralne, żelazo, magnez i potas oraz śladowe ilości olejku eterycznego.

Pokrzywa wczoraj i dziś

Pokrzywa wykorzystywana była w medycynie ludowej już od dawna. W celach leczniczych wykorzystuje się głównie jej liście. Jak podają różne źródła, dzięki spożywaniu soków z pokrzywy, naparów lub herbat można m.in. poprawić stan skóry, włosów i paznokci, oczyścić organizm z toksyn, wzmocnić układ odpornościowy, wyleczyć katar sienny, zapobiec tworzeniu piasku nerkowego oraz przeciwdziałać wrzodom żołądka i jelit. Udowodniono również, że liście pokrzywy przejawiają tendencje do łagodzenia obrzęków i skurczy, a także zapalenia nerwów kończyn, rwy kulszowej i lumbago.

Sok, napar, dodatek do potraw

Pokrzywę możemy spożywać na kilka sposobów. Świeże liście zalewamy wrzątkiem i parzymy przez pół minuty (suszone przez ok. 10 minut). Tak sporządzoną herbatę pijemy raz dziennie bez cukru. Świeżą pokrzywę można również przecisnąć przez sokowirówkę. Dokładnie umyte i oczyszczone liście wraz z łodygami wrzucamy do maszyny, a powstały sok pijemy raz dziennie w małym kieliszku przez ok. 10 dni. Pokrojoną lub poszatkowana pokrzywkę możemy również dodawać do sałatek. Z pokrzywy można również przygotować zupę, pastę, a nawet chipsy. Liście pokrzywy sparzone gorącą wodą przestają parzyć.

Nie dla każdego

Pokrzywy nie powinny spożywać osoby, które biorą leki na cukrzycę lub leki przeciwzakrzepowe, a także osoby, które mają podwyższony poziom cukru we krwi. Unikać jej powinni również wszyscy, którzy wybierają się na zabieg chirurgiczny lub go właśnie przeszli.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę