Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Opublikowano
Koenzym Q10 – nie tylko składnik kremów
Koenzym Q10, eliksir młodości, popularny składnik kosmetyków anti-ageing. Znamy go głównie z reklam, gdzie jest przedstawiany jako skuteczny środek do walki z oznakami starzenia się skóry. Nie jest taki tajemniczy, jak mogłoby się wydawać – to naturalny związek chemiczny powszechnie występujący w naturze: produktach roślinnych i zwierzęcych oraz ludzkim organizmie.

Dlaczego jest taki ważny?

Koenzym Q10, ubichinon, nazywany czasem witaminą Q, to żółtopomarańczowa substancja tłuszczowa – bezzapachowa i bezsmakowa. Wytwarzany przez organizmy żywe stanowi składnik komórek niezbędny do produkcji energii, paliwa naszych organizmów. Bierze udział w procesach metabolicznych koniecznych do prawidłowego funkcjonowania mięśnia sercowego, zapobiega nadciśnieniu, chorobie wieńcowej, udarom mózgu, obniża poziom „złego” cholesterolu, wspomaga działanie układu immunologicznego.

Co dobrego może zrobić dla urody?

Bardzo wiele, co potwierdzają badania naukowe. Koenzym Q10 dostarczany skórze w pielęgnacyjnych formułach kosmetyków (a pozyskiwany m.in. z alg) rzeczywiście działa przeciwstarzeniowo. Z łatwością wnika do głębszych warstw skóry, dodając jej energii, zwiększając

jędrność i elastyczność,wygładzając drobne zmarszczki i przywracając zdrowy koloryt. Bierze udział w produkcji witaminy E (tzw. witamina młodości) oraz kwasu hialuronowego, dzięki którym skóra jest lepiej nawilżona. Chroni zarówno przed niszczącym wpływem wolnych rodników, zanieczyszczeń płynących ze środowiska, jak i skutkami promieniowania UV. 

Skąd się go bierze?

W dużej mierze koenzym Q10 jest wytwarzany przez nasz organizm, po części pozyskiwany z pożywienia. Dobrym źródłem tej substancji są ryby morskie, czerwone mięso, podroby, oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa i produkty pełnoziarniste. W aptekach dostępne są suplementy diety bogate w ten składnik – polecane zwłaszcza osobom po 35. roku życia, kiedy naturalna produkcja Q10 w organizmie maleje.

Po czym poznać niedobór?

Naturalnym następstwem zmniejszającej się ilości Q10 w organizmie jest spadek energii i wydolności. Może pojawić się zespół przewlekłego zmęczenia, szwankuje odporność, częściej zapadamy na infekcje wirusowe. Najdotkliwiej braki tej substancji odczuwa mięsień sercowy oraz inne struktury o dużym zapotrzebowaniu na energię (np. układ nerwowy). Pogłębiający się niedobór Q10 może wymagać konsultacji lekarskiej i leczenia.
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
ramona 88.199.147.33 24.05.2016
Naturalne odmładzanie jest możliwe! Polecam wprowadzenie do swojej diety wartościowych produktów, naturalnych, stymulujących produkcję kolagenu. Właściwości odmładzające komórki mają m.in. kiełki (byle ekologiczne)! 
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium