Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Opublikowano
Te produkty wzmocnią Twoje ciało!
Wiosna to czas, kiedy wszystko budzi się do życia. Niestety, nie zawsze dotyczy to ludzi. Często po ponurej i chłodnej zimie potrzebujemy dawki energii, która znów pobudzi nas do działania.
Przepyszny pudding z nasion chia i owoców.
Jeżeli czujesz, że brak Ci siły, jesteś śpiący, przemęczony i rozdrażniony – to znak, że być może potrzebujesz jednego z tych produktów.

Nasiona chia 

nazwane również szałwią hiszpańską – spożywane były kiedyś przez azteckich wojowników na wytrzymałość i zmęczenie. Nasiona uznawane są obecnie za jeden z najbardziej odżywczych pokarmów na świecie. Chia można kupić w wielu sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych. Można je dodawać do wszystkiego np. jogurtu, porannej owsianki, sałatki, a nawet do wody. 


Amarantus

uważany za najstarszą roślinę uprawną. Jest podstawowym składnikiem diety wielu ludzi na świecie. Zawiera mnóstwo witaminy E, żelaza, wapnia oraz magnezu. W jego składzie są również witamina A i C, które pozytywnie wpływają na osoby osłabione i zmęczone. Amarantus występuje w formie ziarna, płatków, mąki lub ziaren ekspandowanych. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. 


Orkisz


uważa się, że wzmacnia ciało i sprzyja pogodniejszemu usposobieniu. Posiada również wiele innych  zalet, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Powinny go jeść osoby, które mają problemy z układem krążenia oraz są podatne na infekcje. Dietetycy podkreślają, że dieta orkiszowa regeneruje organizm oraz poprawia trawienie. Orkisz można znaleźć w postaci ziarna, płatków, mąki, otrąb, pieczywa, kaszy, a nawet syropu.



Trawa jęczmienna


znana również pod nazwą „zielony jęczmień” – to w ostatnim czasie hit wśród osób, które dbają o zdrowie. Jak pokazują badania, zielony jęczmień jest jednym z najlepszych sposobów na regenerację organizmu. Zawarta w nim serotonina uważana jest za „hormon szczęścia”. Trawę jęczmienną można dodawać np. do koktajli lub rozpuszczać w wodzie. Występuje ona w formie zielonego proszku. Warto wiedzieć, że zielony jęczmień jest źródłem witaminy A, B12, białka oraz chlorofilu. 
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę