Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Opublikowano
Cudowne właściwości bakłażana!
Bakłażan, zwany również oberżyną lub gruszką miłości, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Wiele osób uważa, że to warzywo, tymczasem według botaników to owoc, a nawet jagoda. Dostępny jest w sklepach przez cały rok.
Najwięcej uprawia się go na Sycylii. Niewątpliwą zaletą bakłażana jest niska kaloryczność, 100 g to tylko 20 kalorii. Bakłażan wyróżnia się również wysoką zawartością błonnika, którego ma dwukrotnie więcej niż brzoskwinia i jabłko. Ponadto zawiera w swoim składzie: potas, magnez, wapń, karoten, pektyny, fosfor oraz witaminy C, A, PP i B2.
Według naukowców bakłażan posiada wiele właściwości detoksykacyjnych, dlatego warto go jeść w trakcie kuracji antybiotykowej. Poprawia także przemianę materii, zapobiega chorobom krążenia oraz obniża poziom złego cholesterolu. Dzięki fioletowej skórce przeciwdziała chorobom nowotworowym. Zawarte w bakłażanie gorzkie substancje smakowe mają właściwości rozkurczowe i rozluźniające.

Do picia, jedzenia, smarowania

Regularne picie soku z bakłażana przeciwdziała grzybom i bateriom. W Australii produkuje się nawet maść z bakłażana, która z powodzeniem leczy groźnego raka skóry. Dla wielu osób bakłażan to również afrodyzjak.

Warto dodać, że bakłażan zapobiega również reumatyzmowi, ma także działanie moczopędne oraz może być pomocny w leczeniu dolegliwości wątrobowych. Ze względu na niską zawartość cukru powinien być podstawowym składnikiem diety każdej osoby chorej na cukrzycę.

Najlepiej na ciepło

Bakłażan nie powinien być spożywany na surowo, ponieważ jest ciężkostrawny. Najlepiej przyrządzać go w piekarniku lub gotować. Można go również smażyć, świetnie smakuje jako potrawa z grilla. Nadaje się do robienia zupy krem. Pasuje do dań z mięs, ryżu, kaszy i innych warzyw.

Najlepiej wybierać bakłażany, które są dojrzałe, mają gładką i lśniącą skórkę oraz te, które są pozbawione przebarwień.

Bakłażan grillowany smakuje wyśmienicie.
6 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
iska 109.207.48.4 29.04.2016

jeżeli się odchudzasz bardzo pomocne staje się zastosowanie suplementu diety figurena slim który podkręca metabolizm i pozwala szybko schudnąć z nadwagi.


user
aneczka123 31.1.227.96 19.05.2016

dzięki  za pomoc 

user
owad333 31.1.227.96 19.05.2016
dzięki
user
epyk 62.64.180.119 28.06.2016

Bakłażan faktycznie jest świetnym warzywem. Ja sobie grilluje na takiej płytce grillowej jak tu http://www.steakrock.pl/ dzięki temu jest zdrowo i smacznie. Taki bakłażan świetnie wpływa na wiele rzeczy. :) 

user
Waldek33 83.24.157.110 26.07.2016

Uwielbiam grillowanego bakłażana. Ale nie miałem pojęcia, że działa on tak korzystnie na sylwetkę i zdrowie :)

user
Ela 95.40.108.237 23.11.2016
mój przepis: bakłażan wydrążam, miksuję miąższ z warzywkami wedle gustu w blenderze (molekularny ronic), daję na pieczywo tostowe, zapiekam krótko w termoobiegu i pyszna kolacja gotowa. Pozdrawiam wszystkich z Rabki :)
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę