Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 337/2016, Piątek 2 grudnia 2016 r., Pauliny i Balbiny
Opublikowano
Superfood, czyli super jedzenie – cz. 3 – nać pietruszki, kasza jaglana, rokitnik
Serwujemy kolejną porcję rodzimych pokarmów z grupy tzw. superfood; artykułów spożywczych o wysokich właściwościach odżywczych, prozdrowotnych, w 100 proc. naturalnych, czyli po prostu – super żywności.

Kasza jaglana

Zyskuje coraz większą popularność. Okazuje się, że można z niej wyczarować niemal wszystko. W internecie znajdziemy m.in. przepisy na zdrowe batony z kaszy, pyszną szarlotkę czy dania z warzywami. Uważa się, że kasza jaglana to królowa wszystkich kasz. Posiada właściwości zasadotwórcze, dlatego powinny o niej pomyśleć osoby, które mają zakwaszony organizm. Kasza jaglana bogata jest m.in. w beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, potas oraz lecytynę. Zawiera również sporo krzemu, jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu.

Rokitnik

Nieczęsto słyszy się o nim na co dzień. Ten mały pomarańczowy owoc to jedna z najcenniejszych roślin rosnących w naszym klimacie. Dorównuje swoimi właściwościami owocom goi czy acai. Dostarcza aż 300 – 3000 mg witaminy C na 100 g, jest bogaty w karetonoidy, witaminę E, K, kwasy omega-3 i omega-6. Zawiera również mnóstwo potasu, cynku, wapnia, żelaza oraz kwasu foliowego. Przypisuje się mu właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz przeciwwirusowe. Regularne spożycie wzmacnia odporność i chroni np. przed łuszczycą.

Natka pietruszki

Cudowna zielona roślina, która podkreśli smak niejednego dania. Najczęściej używana w kuchni jako ozdoba, a to spory błąd. Natka pietruszki zawiera w swoim składzie mnóstwo witaminy C, witamin z grupy K i B, wapnia, żelaza, magnezu oraz błonnika. Ma silne działanie antyoksydacyjne. Powinny po nią sięgać szczególnie osoby chore na anemię. Można ją dodawać do koktajli, robić z niej pyszne pesto do makaronów, dodawać do past, zup, białego sera, sałatek oraz świeżo wyciskanych soków.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę