Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Opublikowano
Co warto wiedzieć o egzotycznych owocach? Część II: marakuja, papaja, granat
Dziś druga część naszej wędrówki po straganach z egzotycznymi owocami. W oko wpadł nam czerwony granat, przypominająca melona papaja i niewielkie, acz interesujące (w smaku i wyglądzie) owoce marakui.

Granat



Granat popularność zyskuje od dłuższego czasu. Ten azjatycki owoc uprawiany jest od ponad 2 tysięcy lat. Przypisuje mu się wiele cennych właściwości zdrowotnych. Nie bez powodu mówi się więc, żejest symbolem zdrowia, płodności i miłości. Nasiona granatu zawierają mnóstwo antyutleniaczy, które likwidują szkodliwe rodniki. Zawarte w nim przeciwutleniacze spowalniają działanie rakotwórcze. Sok z granatu może przeciwdziałać impotencji. Granat sprzyja również prawidłowej pracy serca. Można go jeść na surowo, świetnie smakuje również przygotowany na jego bazie sok. W kuchni coraz częściej stosowany jest jako dodatek do sałatek warzywnych.


Marakuja



Marakuja pochodzi z Brazylii. Zjada się ją na surowo lub wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Z pewnością marakuję polubią osoby, które lubią owoce o kwaśnym smaku i aromatycznym zapachu. Marakuja znana jest w swoim ojczystym kraju z wielu właściwości zdrowotnych. Wzmacnia serce, zmniejsza nerwobóle, obniża ciśnienie krwi, wspomaga w przypadku wyczerpania nerwowego oraz działa na organizm odtruwająco. W składzie zawiera dużo witaminy A, C oraz K, a także żelazo, wapń, fosfor i cynk. Jeden ze składników owocu blokuje działanie histaminy, która odpowiada za alergię i astmę.


Papaja



Papaja, a raczej melonowiec właściwy – to owoc, który przywędrował do nas z Ameryki Południowej. W wielu krajach papaję nazywa się również „owocem dobrego zdrowia”. Naukowcy badający go stwierdzili, że zawiera szereg enzymów, które korzystnie wpływają na układ trawienny. Papaja odkwasza organizm,  pozytywnie wpływa też na odporność. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów skutecznie chroni przed infekcjami. Badania prowadzone w Japonii oraz USA wykazały, że papaja zapobiega powstawaniu komórek rakowych szyjki macicy, trzustki oraz płuc. Jak deklarują badacze, wystarczy spożycie jednego owocu dziennie, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka w przyszłości. Papaja w smaku przypomina melon.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium