Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 345/2016, Sobota 10 grudnia 2016 r., Julii i Daniela
Opublikowano
Co warto wiedzieć o egzotycznych owocach? Część I: Liczi, kaki, pomelo
W sklepach coraz częściej pojawiają się egzotyczne owoce z całego świata. Pomarańcze, banany czy kiwi dziś traktujemy jak jabłka, gruszki czy śliwki. Do Polski trafią więc nowe, nieznane wcześniej owoce, które zadziwiają swoim smakiem, strukturą i właściwościami. Warto więc wiedzieć, co się w nich kryje.

Liczi 


Liczi to mały, przypominający w strukturze „jeża” owoc o ciekawym, słodkim smaku. Liczi nazywane również chińską śliwką jest nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Naukowcy przypisują mu niezwykłe właściwości. Ekstrakt z owocni liczi może pomagać w walce z komórkami nowotworowymi. Owoc ten jest doskonałym źródłem antyoksydantów, dodatkowo wzmacnia organizm oraz poprawia nastrój. W składzie liczi znajdziemy m.in.: sporą dawkę witaminy C, kwas foliowy, witaminę B6, wapń, potas oraz sód. Warto również wiedzieć, że zawarte w liczi polifenole skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Można dodawać go do deserów, lodów, sałatek, ryb oraz owoców morza, a także przyrządzić z niego kompot. Należy wybierać owoce jędrne, których skorupka z łatwością odchodzi od miąższu. Uwaga – szybko się psuje.

Kaki (hurma, persymona, sharon)


Kaki nazywane jest również owocem szarona oraz persymoną. Swoim wyglądem przypomina nieco pomidora. Ma słodkawy smak, który można uznać za połączenie gruszki, śliwki i dyni. Podobnie jak liczi pochodzi z Chin. Zawiera mnóstwo witaminy A, C oraz błonnika. Owoc kaki polecany jest szczególnie osobom ze skłonnościami do powyższego cholesterolu. Naukowcy udowodnili również, że ma zdolność do hamowania rozwoju zmienionych komórek w białaczce. Kaki idealnie smakuje na surowo. Można je dodawać również do deserów, robić z niego galaretki lub dżemy.

Pomelo


Pomelo to owoc z rodziny cytrusów. Wyróżnia się nie tylko rozmiarem, ale ciekawym smakiem i właściwościami. Potocznie nazywane jest również pomarańczą olbrzymią. Zawiera więcej witaminy C niż podobny do niego grejpfrut i cytryna. Najwięcej cennych składników odżywczych znajduje się w białym miąższu. Pomelo wzmacnia układ odpornościowy, zawiera dużo potasu, który utrzymuje w organizmie równowagę wodno-elektrolitową oraz reguluje napięcie mięśniowe. Owoc pozytywnie wpływa również na pracę serca. Pomelo polecane jest osobom na diecie. Zawarte w nim enzymy ograniczają wchłanianie skrobi oraz pomagają zmniejszyć ilość cukrów, która dostaje się do krwi z posiłku. Sok z pomelo ma właściwości zasadotwórcze, polecany jest więc osobom, które mają zgagę.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium