Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 342/2016, Środa 7 grudnia 2016 r., Marcina i Ambrożego
Opublikowano
Jedz produkty bogate w błonnik!
Dietetycy zalecają, aby do swojego jadłospisu włączyć produkty bogate w błonnik. Co warto o nim wiedzieć, czym jest i gdzie go znaleźć? Oto kilka istotnych informacji.
Produkty bogate w błonnik
Błonnik to składnik żywności, który znajduje się m.in. w: produktach zbożowych, owocach, fasoli, ciecierzycy, rodzynkach, suszonych śliwkach, groszku czy kukurydzy. Błonnik składa się z celulozy ligniny, hemicelulozy, gum, śluzów i pektyn. Zwany jest również włóknem pokarmowym. Błonnik powoduje uczucie sytości. Wpływa również na zwiększenie wydzielania soków trawiennych i pobudza ukrwienie jelit.

Ze względu na posiadane właściwości można go podzielić na dwa typy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy znajduje się m.in. w nasionach roślin strączkowych, niektórych owocach i warzywach. Błonnik rozpuszczalny korzystnie wpływa na pracę serca, a także chroni przed nowotworami. Z kolei nierozpuszczalny reguluje motorykę jelit i odpowiada za lepsze wypróżnianie. Znajdziemy go głównie w produktach zbożowych, np. płatkach owsianych, otrębach pszennych, kaszy gryczanej, wiórkach kokosowych, orzechach czy nasionach.
Pomysł na bogate w błonnik śniadanie – pychotka!

Brak błonnika w diecie powoduje zaparcia, a także przyczynia się do powstawania chorób cywilizacyjnych, m.in.: miażdżycy, otyłości, nowotworu jelita grubego, kamicy żółciowej czy nowotworu sutka u kobiet. Naukowcy potwierdzają również, że dieta uboga w błonnik może prowadzić do zapalenia wyrostka robaczkowego, hemoroidów czy polipów jelita grubego.

Zaleca się spożywanie 20 - 40g błonnika na dobę. Warto również pamiętać, że jedząc produkty bogate w błonnik, należy wypijać odpowiednią ilość wody. Szczególną ostrożność w spożywani błonnika powinny zachować osoby, które już cierpią na choroby układu pokarmowego, anemię lub osteoporozę.

Szukaj błonnika w: płatkach zbożowych, grubych kaszach, otrębach, pieczywie razowym, produktach orkiszowych, nasionach roślin strączkowych, kapuście, burakach, marchwi, kalafiorze, rzepie, śliwkach, żurawinie, jabłkach, gruszkach, suszonych owocach oraz orzechach. Warto również pamiętać, że w owocach najwięcej błonnika znajduje się pod skórką!
5 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
remka 109.243.61.27 27.02.2016

staram się jadać dania bogate w błonnik a i tak pojawiają się u mnie zaparcia :( pomocą sa czopki eva/qu

user
Pola 196.3.50.251 29.02.2016

U mnie też skuteczne są evaqu. I do tego działają bardzo szybko, bo do 15 minut :)

user
manica 89.76.234.39 27.08.2016

Nie ma tu reguły, też jem racjonalnie, uzupełniam błonnik a czasem zwłaszcza na wyjazdach dopadają mnie zaparcia, nie idzie wtedy brać czopków, tylko doustne środki jak dicopeg

user
robertm3 178.36.255.208 02.10.2016
Wiadomo, dobra dieta to podstawa. Osobiscie nie jestem zwolennikiem uzywania roznego rodzaju suplementow.  Wiecej w nich chemii niz tego to warte. Jakis czas temu zainteresowalem sie tematem zielarstwa oraz herbat.  Dziwie sie teraz, ze nigdy wczesniej nie pilem naparow oraz herbat. Ciekawe smaki udalo mi sie znalezc na stronie http://www.bifix.pl/nasze-produkty/herbaty-zielone Oczywiscie nie pije zielonej herbaty do kazdego posilku, tylko bardziej jako dodatek podczas ogladnia filmu lub czytaniu ksiazki.
user
alicja 89.76.234.39 01.12.2016

Błonnik nie każdy może jeść bez ograniczeń i chociaż faktycznie pomaga zwalczyć zaparcia to ja też piję dicopeg, na szczęście pomaga i nie powoduje wzdęć jak błonnik

nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium