Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Opublikowano
Kawa – szkodzi czy pomaga?
Jedni uważają, że kawa pomaga, inni, że szkodzi. A jak jest w rzeczywistości ? Prawda z pewnością leży gdzieś pośrodku. Tradycja picia kawy oraz jej uprawa sięga czasów przed naszą erą. Do Europy kawa trafiła stosunkowo późno, jednak szybko zyskała na popularności. Współcześnie ciężko byłoby sobie wyobrazić życie bez tego napoju.

Kofeina, polifenole i kwasy organiczne

 Kawę pije się głównie ze względu na znajdującą się w niej kofeinę. To właśnie ta substancja sprawia, że wypicie kawy znacznie pobudza nasz organizm do życia. Skład kawy zależy głównie od kraju, z którego pochodzi. Naukowcy odkryli, że kawa zawiera 900 cennych substancji chemicznych, wśród których są m.in.: witaminy, olejki eteryczne, polifenole czy kwasy organiczne. Znajdujące się w kawie wspomniane polifenole zwalniają procesy starzenia, zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz mają działanie przeciwbakteryjne.

Warto również wiedzieć, że w skład kawy wchodzi witamina P, która polepsza wchłanianie przez organizm witaminy C. Z niektórych badań wynika, że kawa zmniejsza m.in. ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, częściowo chroni przed chorobą Parkinsona, a także przeciwdziała chorobom Alzheimera i raka. Według naukowców kawa pozytywnie wpływa również na metabolizm, więc nie powinny z niej rezygnować osoby będące na diecie.

 

Zdrowa, ale z umiarem


Nadmierne spożywanie kawy może mieć też negatywne skutki dla naszego organizmu. Na kawę powinny uważać osoby chore na serce. Niestety kawa ma działanie moczopędne i wypłukuje z naszego organizmu magnez, żelazo i wapń. Z kawy powinny zrezygnować również osoby, które cierpią na nadkwasotę.

Warto sięgać po kawę w ziarnach, którą samodzielnie mielimy i parzymy w ekspresie. To właśnie ta kawa jest najzdrowsza. Na drugim miejscu jest kawa mielona. Na ostatnim znajduje się kawa rozpuszczalna. Produkowana jest nie tylko z gorszej jakości ziaren, ale również często zawiera wiele poprawiających smak dodatków chemicznych.

 

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę