Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Opublikowano
Jesień i zima to idealny czas na buraki!
Jeżeli chcesz poprawić odporność, obniżyć ciśnienie krwi i zwiększyć witalność, sięgnij po czerwone buraki. Uważa się, że czerwony burak to jedno z najzdrowszych warzyw, dostępny jesienią i zimą.

Jak podają naukowcy, czerwony burak to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A, C oraz B1, a także żelazo, fosfor, wapń, kobalt i magnez. Czerwony burak jest także cennym źródłem kwasu foliowego i błonnika.

Obniża ciśnienie krwi


Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu czerwony burak to idealna broń w walce z nadciśnieniem. Regularne spożywanie tego warzywa wspomaga pracę serca, a także skutecznie obniża ciśnienie tętnicze. Zawarty w burakach kwas foliowy pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę, która uszkadza naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi.

Idealny na anemię


Wiele warzyw zawiera w swoim składzie żelazo, jednak – jak dowodzą badania kliniczne– to właśnie z buraków organizm potrafi pozyskać go najwięcej. Od dawna wiadomo, że spożywanie czerwonych buraków to idealne rozwiązanie dla osób, które zmagają się z anemią.

Czerwony burak a nowotwory


Uważa się, że czerwone buraki zajmują pierwsze miejsce wśród warzyw wspomagających walkę z nowotworami. Zawarta w burakach betanina (antyutleniacz) skutecznie chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Po czerwone buraki powinny sięgać również osoby, które są w trakcie chemioterapii.

Idealne na odkwaszenie organizmu


Dzięki zasadotwórczym właściwościom buraki pomagają w odkwaszaniu organizmu. Dobrze wspomagają również pracę wątroby, mogą też zapobiegać zgadze.

Pomocne z walce z wirusami


Jeżeli chcesz uniknąć przeziębienia lub grypy, włącz do swojego jadłospisu czerwone buraki. Udowodniono, że wzmacniają one odporność. Sok z czerwonych buraków może również pomóc przy kaszlu.

Inne właściwości czerwonych buraków


Czerwone buraki są również polecane wszystkim, którzy chcą oczyścić swój organizm. Sok z czerwonego buraka przyśpiesza wydzielane toksyn, oczyszcza krew i usuwa z organizmu nadmiar metali ciężkich. Zawarta w burakach betanina pomaga nawet zwalczać depresję. Regularne spożycie czerwonych buraków poprawia samopoczucie, wzmaga koncentrację, pamięć, a także zmniejsza napięcie nerwowe.

Nie dla wszystkich

Pomimo wielu cennych właściwości zdrowotnych z buraków powinny zrezygnować osoby chore na cukrzycę. Pomimo że są mało kaloryczne, zawierają dużo cukru.

Jakie wybrać i jak je spożywać?


Kupując buraki, wybierajmy te mniejsze, ponieważ są bardziej soczyste. Unikajmy także buraków wysuszonych, a jeżeli chcemy je w pełni wykorzystać, gotujmy je w skórce. Najwięcej cennych właściwości mają buraki surowe, dlatego warto wyciskać z nich sok.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium