Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Opublikowano
Zielone światło dla gorzkiej czekolady!
Nie tylko dobrze smakuje i poprawia nastrój. Jest również zdrowa i ma mnóstwo wartości odżywczych – gorzka czekolada, niekwestionowana królowa wśród wszystkich czekolad. Jej właściwości zostały zbadane naukowo. Dowiedziono, że regularne spożycie gorzkiej czekolady korzystanie wpływa na koncentrację i pamięć, a także dodaje energii.

Pomaga w myśleniu i nie tylko

Gorzka czekolada zawiera m.in. pirazynę, która pobudza do pracy mózg. Kilka kostek gorzkiej czekolady może rozjaśnić umysł, poprawić koncentrację, ułatwić rozwiązywanie problemów oraz polepszyć pamięć. Dzięki dużej zawartości magnezu korzystnie wpływa na komórki nerwowe. Warto również wiedzieć, że organizm po zjedzeniu czekolady produkuje więcej serotoniny, która zwana jest potocznie hormonem szczęścia.

Zapobiega miażdżycy

Ziarno kakaowca, z którego produkowana jest prawdziwa gorzka czekolada, zawiera mnóstwo flawonoidów, które utleniają „zły” cholesterol. Gorzka czekolada może więc chronić organizm przed miażdżycą i nowotworami. Flawonoidy zapobiegają także tworzeniu się zakrzepów i udarowi mózgu.

Chroni przed starzeniem

Ciemna czekolada zawiera antyoksydanty, które chronią przed starzeniem i chorobami związanymi z podeszłym wiekiem.

Dobra na odchudzanie

Choć trudno w to uwierzyć, gorzka czekolada może być pomocna w trakcie odchudzania. Zjedzenie czekolady spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu osoby na diecie później odczuwają głód.

Jaką czekoladę wybierać?

Warto wiedzieć, że prawdziwa gorzka czekolada powinna zawierać minimum 70 procent kakao. Kupując czekoladę, należy także zwrócić uwagę na to, aby w jej składzie nie było syropu glukozowo-fruktozowego, który ma gorszy wpływ na nasz organizm niż cukier. Dobrej jakości czekolada jest błyszcząca i ma jedwabistą powierzchnię. Jeżeli przy dzieleniu czekolada się kruszy lub wygina – to znak, że zawiera mało masła kakaowego lub jest nieświeża. Prawdziwa gorzka czekolada rozpływa się w ustach i pozostawia cierpki posmak. Oczywiście warto również pamiętać, aby jedząc czekoladę, zachować umiar.

1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
Nika 77.252.198.11 28.09.2016

Lecznicze własciwości czekolad są znane od dawna. Stosowana jest ona także w kosmetyce i kosetologii. Zatem to nie tylko przysmak :) Polecam artykuł o właściwościach czekolady: http://www.koniecswiata.org/2143/zdrowie-uroda-usmiech-na-twarzy-czekolada-dobra-na-wszystko/

nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę