Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 341/2016, Wtorek 6 grudnia 2016 r., Mikołaja i Emiliana
Opublikowano
Chcesz być zdrowy? Jedz kapustę!
Znawcy i sympatycy medycyny naturalnej uważają, że kapusta to jedno z najcenniejszych warzyw. Można ją jeść zarówno na surowo, jak i ugotowaną czy kiszoną. Ma wiele cennych właściwości. Kapusta może nie tylko być pomocna w leczeniu anemii, ale też odchudzaniu czy wzmacnianiu odporności. Idealnie sprawdza się przy kacu, bywa pomocna w leczeniu choroby stawów, zapewnia też piękne włosy i paznokcie.

Mówi się, że kapusta to warzywo ciężkostrawne i pospolite. Nic bardziej mylnego. Kapusta jest źródłem wielu witamin, np. witaminy C i minerałów. Bogata jest również w błonnik. Różne badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie kapusty chroni przed infekcjami, przeziębieniami, kaszlem, a nawet grypą. Dodatkowo odkryto, że biała kapusta, włoska oraz czerwona, zawierają siarkę, magnez, wapń i jod.

Krótka historia kapusty



Kapusta znana była już w starożytności. Pitagoras zalecał spożywanie kapusty, gdyż  jak twierdził – oczyszcza krew, odtruwa wątrobę i leczy artretyzm. Również rzymski lekarz Markus Katon przekonywał, że spożywanie kapusty bywa pomocne w chorobach wrzodowych żołądka i dwunastnicy.

Dietetyczna i zdrowa


Kapusta to dobry składnik diety dla osób, które chcą schudnąć. Szczególnie polecana jest kapusta kiszona, 100 g tego produktu zawiera jedynie 16 kalorii i dodatkowo dużo błonnika, dlatego zapewnia uczucie sytości. Z kiszonej kapusty można również ugotować niskokaloryczną zupę.



Sok z kapusty pozytywnie wpływa na pracę żołądek i jelita. Niektórzy sokiem z kapusty leczą również łupież oraz trądzik. Sok z kapusty polecany jest też jako antidotum na kaca. Kapusta może również wspomagać leczenie chorób nowotworowych. Badania naukowe potwierdzają, że jedzenie kapusty przynajmniej raz w tygodniu znacznie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego.
Do potraw z kapusty najlepiej dodawać zioła i przyprawy, które zapobiegają wzdęciom, np. kminek, cząber oraz kolendrę. Kapusta zawiera duże ilości ostrych olejków eterycznych. Aby się ich pozbyć, należy gotować ją bez przykrycia. Dzięki temu część olejków ulotni się wraz z parą wodną, a kapusta nabierze delikatniejszego smaku.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę