Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Opublikowano
Kurkuma – zdrowy smak orientu
Kurkuma to przyprawa, która swoją popularność zyskała dzięki niesamowitym właściwościom. Dlaczego jest tak zdrowa, na co pomaga i z jakich względów warto ją mieć w kuchni?
Kurkumę nazywa się również szafranem indyjskim i ostryżem długim. Uprawia się ją głównie w Indiach, Pakistanie i Chinach. Jako przyprawa znana była od tysiąca lat. Właściwości kurkumy zostały odkryte stosunkowo niedawno. 

Wspomaga funkcje mózgu


Naukowcy dostrzegli, że mieszkańcy Indii rzadko chorują na alzheimera, a wszystko przez zawartą w ich diecie kurkumę. Przeprowadzone badania potwierdziły, że kurkuma zawiera naturalne substancje, które stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za pamięć, uwagę, zachowanie czy nastrój. Jednak to nie wszystkie właściwości zdrowotne kurkumy. Dowiedziono, że regularne spożycie tej przyprawy pozytywnie wpływa na trawienie. Uważa się również, że kurkuma obniża poziom złego cholesterolu, a także łagodzi niestrawność żołądka. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym może być stosowana również do leczenia trądziku i innych schorzeń skóry.


Na choroby przewlekłe i sezonowe


Po kurkumę powinny również sięgać osoby, które chcą przeciwdziałać nowotworom lub wspomagać ich leczenie. Zawarty w kurkumie związek o właściwościach przeciwzapalnych może ograniczyć wzrost białaczek raka okrężnicy, wątroby, jajników czy żołądka.

Kurkumę warto również dodawać do potraw jesienią i zimą. Wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii, co w konsekwencji zwiększa odporność organizmu.

Niezastąpiona w kuchni...



Kurkuma nadaje potrawom ładny kolor. Może być stosowana do potraw z drobiu, wołowiny, baraniny, jaj, sera i różnych sałatek. Można ją również dodawać do domowych koktajli czy soków warzywno-owocowych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosów.

...i kosmetyczce



Kurkumę można ponadto stosować do domowych mieszanek kosmetycznych. W internecie można znaleźć m.in. przepisy na maseczki z kurkumy, które mają działanie odżywcze, wygładzające i poprawiające koloryt skóry.

Nie dla wszystkich 


Kto powinien zrezygnować z kurkumy? Nie poleca się jej osobom mającym problemy z błoną śluzową żołądka i jelit oraz chorobą wrzodową. Na kurkumę powinni uważać również zażywający leki przeciwzakrzepowe. Ze stosowania jej zrezygnować powinny także kobiety w ciąży.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę