Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 342/2016, Środa 7 grudnia 2016 r., Marcina i Ambrożego
Opublikowano
Polska oliwa – olej rzepakowy
Przez wielu olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy”. Faktycznie jego walory zdrowotne porównywalne są do tych, które posiada oliwa z oliwek. Najzdrowszy olej rzepakowy tłoczony jest na zimno.

W oleju rzepakowym znajdziemy m.in. witaminy A, E, K oraz D2, która w organizmie przekształca się w D3. Olej rzepakowy zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy, omega 6 oraz omega 3. W odróżnieniu od innych olei ma najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla naszego zdrowia. Olej rzepakowy jest bogatym źródłem steroli roślinnych, a te pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Przeczytaj również: Oliwa – śródziemnomorski eliksir młodości


Badania dowodzą również, że spożywanie oleju rzepakowego może przeciwdziałać miażdżycy, chorobie mięśnia sercowego oraz zapaleniu stawów. Olej ten może być także spożywany przez osoby, które chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Udowodniono, że reguluje przemianę materii.

Warto również wiedzieć, że olej rzepakowy, jako jedyny olej na świecie, zawiera idealne proporcje kwasów omega 6 i omega 3. Odpowiednie proporcje są ważne w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Omega 3 ograniczają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, przeciwdziałają depresji, działają przeciwnowotworowo, hamują krzepnięcie krwi i redukują ciśnienie tętnicze. Omega 6 wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, zwiększają odporność organizmu oraz wpływają dobroczynnie na skórę i paznokcie.


Dowiedz się więcej o dobroczynnym działaniu olejów dla urody


Wystarczą dwie łyżki (ok. 20 g) oleju rzepakowego dziennie, aby pokryć dobowe zapotrzebowanie na kwas alfa-linolowy, z którego powstaje omega 3. Najlepiej olej dodawać do sałatek i sosów.

Należy również pamiętać, że jedynie olej nierafinowany posiada dobroczynne właściwości dla zdrowia. Proces rafinacji sprawia, że traci on swoje wartości, szkodząc naszemu organizmowi. Warto więc wybierać wyłącznie oleje tłoczone na zimno. 

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium