Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Opublikowano
Miód, stewia, ksylitol – zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru
O tym, że cukier szkodzi naszemu zdrowiu, słyszał już chyba każdy. Niestety fakt ten nie przekłada się na statystyki, a te są bezwzględne. W Polsce od wielu lat notuje się wzrost spożycia cukru. Nasuwa się więc pytanie: dlaczego pomimo wiedzy, którą posiadamy, dalej nadużywamy tej substancji?
Miód znamy wszyscy. Stewia to od pewnego czasu bijący rekordy popularności zamiennik cukru.

Lista negatywnych działań cukru jest bardzo długa. Cukier nie tylko tuczy, ale również osłabia układ odpornościowy, kradnie z organizmu witaminę B1, podnosi poziom złego cholesterolu, przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek, powoduje próchnicę, a nawet może być przyczyną trudności z koncentracją. To jeszcze nie wszystko. Naukowcy udowodnili również, że spożycie cukru może sprzyjać rozwojowi raka piersi, jajników, prostaty, trzustki, dróg żółciowych i żołądka. Czym więc osłodzić sobie życie? Jest na to kilka sposobów.

Miód

Najbardziej popularnym zamiennikiem cukru jest miód. Miód jest substancją naturalną. Dzięki temu zawiera mnóstwo cennych dla naszego zdrowia składników. Ma również działanie bakteriobójcze i odtruwające. Posiada zdolność blokowania wchłaniania ołowiu i przeciwdziała próchnicy zębów. W miodzie, w przeciwieństwie do cukru, znajdziemy również mnóstwo witamin, a w wśród nich te z grupy B, m.in.: B1, B2, B3 i B6. 

Miód zawiera również kwas foliowy, witaminę C, potas, fosfor oraz magnez i wapń. Miód, niestety, traci swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego nie nadaje się do słodzenia świeżo zaparzonej herbaty czy kawy. Z powodzeniem można go stosować do wypieków, sosów, naleśników oraz porannej owsianki czy jogurtu.

Ksylitol

Ksylitol, inaczej cukier brzozowy, to kolejny zamiennik cukru, który zyskuje coraz większe uznanie. Substancję tę wytwarza się z naturalnych źródeł. Najpopularniejszą z nich jest kora brzozy.

Ma czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier oraz jest od niego dwukrotnie mniej kaloryczny. Badania pokazują, że ksylitol ma również działanie bakteriobójcze, dlatego nie powoduje próchnicy.

Stewia

Stewia to od pewnego czasu bijący rekordy popularności zamiennik cukru. Substancję tę uzyskuje się z uprawy rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej. W Polsce stewię można kupić w postaci słodziku, ziarenek lub zasuszonych liści.

Zwolennicy tej substancji wśród jej zalet wymieniają m.in. fakt, że może być używana przez osoby chore na cukrzycę i odchudzające się, a ponadto nie dostarcza żadnych kalorii.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium